Lekari su pozvali ljude da naprave jednu jednostavnu zamenu kako bi ostvarili „značajne koristi“, uključujući i duži život. Mnogi ljudi jedu puter za doručak, a prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA Internal Medicine, možete sprečiti „prevremene smrti“ ako umesto toga izaberete biljni zamenski proizvod.
Izbor „putera“ na biljnoj bazi je ogroman. Postoje sjajne opcije koje vam se mogu čak i više dopasti, a često su i jeftinije. U studiji su obuhvaćena 221.054 odrasla lica iz tri velike kohorte, i utvrđeno je da „veća konzumacija putera bila povezana sa povećanom ukupnom smrtnosti i smrtnosti od raka, dok je veća konzumacija biljnih ulja bila povezana sa nižom ukupnom smrtnosti, smrtnosti od raka i kardiovaskularnih bolesti.“
Zbog toga predlažu: „Zamena putera biljnim uljima, posebno maslinovim, sojinim i kanola uljem, može doneti značajne koristi u prevenciji prevremenih smrti.“

Shutterstock
U odeljku sa rezultatima navode da je tokom praćenja u trajanju do 33 godine kod više od 221.000 odraslih zabeleženo oko 51.000 smrtnih slučajeva, uključujući više od 12.000 od raka i 11.000 od bolesti srca.
Istraživači su grupisali učesnike na osnovu količine putera ili biljnih ulja koje su konzumirali. Nakon što su uzeli u obzir druge zdravstvene faktore, otkrili su sledeće:
- Visok unos putera povezan je sa 15% većim rizikom od smrti u poređenju sa niskim unosom.
- Visok unos biljnih ulja povezan je sa 16% nižim rizikom od smrti.
Konkretno, veća konzumacija kanola, sojinog i maslinovog ulja bila je povezana sa smanjenim rizikom od smrti.
Za svaki dodatnih 5 grama putera dnevno, primećeno je da je rizik od smrti niži ako se umesto putera koristi ulje. Tako je, na primer, korišćenje kanola ulja povezano sa 15% manjim rizikom od smrti, sojinog ulja sa 6% manjim rizikom, dok je maslinovo ulje pokazalo 8% manji rizik.
Pored toga, svaki dodatnih 10 grama biljnih ulja dnevno bio je povezan sa 11% manjim rizikom smrti od raka i 6% manjim rizikom smrti od srčanih bolesti. Takođe, zamenom 10 grama putera dnevno biljnim uljem, procenjeno je da se ukupni rizik od smrti i rizik od raka smanjuju za 17%.
Shutterstock
Njihov zaključak glasi: „U ovoj kohortnoj studiji, veći unos putera bio je povezan sa povećanom smrtnošću, dok je veći unos biljnih ulja bio povezan sa smanjenom smrtnošću. Zamena putera biljnim uljima može doneti značajne koristi u prevenciji prevremenih smrti.“
Poznati stručnjak, profesor Tim Spektor, je rekao: „Gotovo da i ne koristim puter, uvek biram maslinovo ulje.“ U podkastu Best of Zoe, voditelj Džonatan Volf je ponovo razgovarao sa stručnjakom za maslinovo ulje, Elizabet Berger, zajedno sa Spectorom, suosnivačem Zoe.
Berger je predložila da dodate malo maslinovog ulja na jutarnji tost sa marmeladom, opisujući ga kao „osvežavajuće“ i „izuzetno dobro za zdravlje“.
Takođe je savetovala da se koristi kao zamena za mast u pečenju kako bi pečeni proizvodi bili sočniji, ili prilikom pripreme granole. Iako zagrevanje maslinovog ulja može smanjiti deo njegovih nutrijenata, stručnjaci kažu da ono i dalje povećava ukupnu nutritivnu vrednost jela u koja se dodaje.
Bonus video:
Možda vas zanima…
