Ako u školjki primetite OVAKVO jaje, nipošto ne kupujte: Stručnjaci objašnjavaju da na taj ničin možete da se OTRUJETE

Vesti 30.01.2022 18:40 0

Pri kupovini jaja, uvek bi trebalo da proverite kutiju da se ne bi u njoj našlo neko slomljeno jaje, jer salmonela nije najgore što vreba iz njega

Ako u školjki primetite OVAKVO jaje, nipošto ne kupujte: Stručnjaci objašnjavaju da na taj ničin možete da se OTRUJETE

Shutterstock

 

Sigurno ste nekada u supermarketu naišli na razbijeno jaje u kutiji. Ta jaja mogu da budu veoma opasna, upozoravaju stručnjaci.

Praktično jaja nakon njihovog klasiranja i pakovanja ne smeju da se dodiruju i ako imate samo jedno jaje ono se vraća. Prema tome, naši potrošači ne bi trebalo da uzimaju jedno jaje i prebacuju ga iz kutije u drugu, nego se cela kutija vraća proizvođaču, a oni mogu da uzmu drugu kutiju sa svih deset jaja ili koliko ih ima koja su potpuno intaktna, nepromenjena, da nemate nikakva oštećenja i onda ste potpuno sigurni da nećete dobiti neku infekciju - kaže dr Dejan Krnjaić sa Fakulteta veterinarske medicine, a prenosi RTS.

Grčevi u stomaku, povišena temperatura, malaksalost, najčešći su simptomi salmonele.

- Salmonela je bakterija koja se dobija konzumiranjem hrane koja je kontaminirana, a nedovoljno termički obrađena i to je najčešće reč o namirnicama životinjskog porekla, najpre meso, mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, pogotovo jaja i proizvodi od jaja - objašnjava za RTS dr Sonja Giljača, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje.

- Pored salmonele mogu neke druge bakterije da uđu, poput kampilobaktera, poput nekih drugih mikroorganizama koje mogu dovesti i do kvara samog jajeta i u tom slučaju jaje je promenjeno po samom izgledu i samom mirisu. Međutim, nažalost, salmonele nekada mogu da budu prisutne i da vama jaje na prvi pogled deluje potpuno upotrebljivo i vi da dobijete infekciju - ističe Krnjaić.

Potrošač pre kupovine treba da proveri da li su sva jaja u kutiji cela i ukoliko nisu da uzme drugu kutiju. Napukla jaja nikako ne treba dodirivati.

Komentari (0)
Loading