Tajni sastojak pasulja sprečava nadimanje i gasove: Naše bake nisu nikada imale probleme sa crevima baš zbog toga

Vesti 01.11.2025 12:34 0

Jedan od najstarijih i najefikasnijih prirodnih načina da se ovo ublaži jeste dodavanje kima

posni pasulj

Shutterstock

Pasulj je jedno od omiljenih jela u našim krajevima, ali mnogi ga izbegavaju zbog neprijatne posledice – nadimanja i stvaranja gasova. Ovaj problem nastaje zato što pasulj sadrži određene složene ugljene hidrate (oligosaharide) koje naše telo teško vari. Kada ti šećeri stignu do debelog creva, bakterije ih razlažu i pri tom stvaraju gasove.

Jedan od najstarijih i najefikasnijih prirodnih načina da se ovo ublaži jeste dodavanje kima prilikom kuvanja pasulja. 

kim

Shutterstock

 

 

Smanjuje stvaranje gasova

Eterična ulja iz kima, pre svega karvon i limonen, deluju tako što opuštaju mišiće creva i sprečavaju zadržavanje gasova. Time se smanjuje osećaj nadutosti.

Poboljšava varenje

Kim stimuliše lučenje digestivnih sokova i enzima, što pomaže da se hrana, uključujući i pasulj, brže i potpunije svari.

Blago antibakterijsko dejstvo

Njegova eterična ulja mogu smanjiti aktivnost crevnih bakterija koje proizvode gasove pri razgradnji neprobavljenih šećera iz pasulja.

Kim se može dodati u pasulj na više načina:

  • Zrno ili mleveni kim: dodati kašičicu pred kraj kuvanja.
  • Čaj od kima: može se napraviti zasebno i dodati u jelo.
  • U kombinaciji sa drugim začinima: dobro se slaže sa lovorovim listom, belim lukom i majčinom dušicom.

Bonus video:

 

@najzena.rs ZAŠTO SE POMORANDŽE PAKUJU U CRVENE MREŽICE? #najzena #zena #fyf #fyp #viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading