Zdrava ishrana nije uvek laka. Ishrana bogata povrćem obezbeđuje neophodne vitamine i minerale koji pomažu da naše telo ostane zdravo, ali to može biti izazovno kada je povrće skupo, nije u sezoni ili se brzo pokvari u frižideru.
Da bi se to prevazišlo, mnogi stručnjaci preporučuju korišćenje zamrznutog povrća, koje zapravo može sadržati čak i veće količine hranljivih materija od svežeg povrća.
Zašto izabrati zamrznuto povrće?
Čim se povrće ubere, ono počinje da gubi hranljive materije, objašnjava Kasandra Berk, RDN za Real Simple. Pošto se zamrznuto povrće brzo zamrzava u trenutku potpune zrelosti, time se „zaključavaju“ vitamini i minerali u njihovom najboljem stanju i zaustavlja se razgradnja hranljivih sastojaka. Sveže povrće prolazi kroz proces obrade, skladištenja i transporta, što znači da se do trenutka kada stigne u prodavnicu ili domaću kuhinju, kvalitet hranljivih materija može značajno smanjiti.
Shutterstock/AndrewFall
Pored toga što je bogato hranljivim materijama, zamrznuto povrće ima i dodatne prednosti: kupovina u odeljku sa smrznutom hranom je praktičan i ekonomičan način nabavke namirnica, jer je zamrznuto povrće često jeftinije, naročito kada željena vrsta nije u sezoni. Berk takođe ističe da zamrznuto povrće ima znatno duži rok trajanja, pa se neće pokvariti tako brzo kao sveže. Ove prethodno upakovane namirnice već su očišćene i pripremljene, što znači da su spremne za kuvanje odmah iz zamrzivača.
6 vrsta povrća koje vredi kupovati zamrznuto
Nutricionista i stručnjak za sportsku medicinu, dr Piter Brukner, često dobija pitanja o smrznutoj hrani i kako je uključiti u svakodnevnu ishranu. Iako se mnoge vrste povrća mogu uspešno zamrznuti, dr Brukner napominje da su neke ipak pogodnije za zamrzavanje od drugih. Iako su sledeće vrste odlične i kada su sveže, kupovina njihovih zamrznutih verzija znači da uvek imate hranljivo, zrelo povrće pri ruci.
Brokoli
Shutterstock/Viktoria UA
Brokoli je bogat vitaminima C i K, kao i vlaknima, kaže dr Brukner. Zamrznuti brokoli dobro zadržava svoju hrskavost i svetlozelenu boju, pa se može koristiti kao prilog ili dodatak jelima iz voka.
Spanać
Shutterstock
Zamrznuti spanać je pun gvožđa i brojnih vitamina. Bilo da ga koristite u smutijima, supama ili testeninama, predstavlja jednostavan način da svakom obroku dodate dodatne hranljive materije.
Grašak
Shutterstock
Ova slatka, svetlozelena mahunarka odličan je izvor proteina. Čak i kada je zamrznut, grašak se brzo kuva i predstavlja praktičan i jednostavan dodatak obroku.
Paprika
Shutterstock
Ovo šareno povrće posebno je bogato vitaminima A i C, napominje dr Brukner. Pošto zamrzavanje ne utiče na njihovu hrskavu teksturu, paprike se mogu dodavati u salate ili jela iz voka.
Karfiol
Shutterstock
Karfiol je odličan izvor vlakana i dobro se kuva čak i kada je zamrznut. Dr Brukner kaže da se može koristiti i kao niskougljenična zamena za pirinač.
Mešano povrće
Shutterstock
U odeljku sa smrznutom hranom često možete pronaći mešavine različitog povrća — praktičan način da unesete više hranljivih sastojaka u jednom obroku. „Birajte šarene mešavine kako biste dobili širi spektar vitamina“, savetuje dr Brukner.
Bonus video:
Možda vas zanima…