Ako ste ikada pokušali da napravite čizkejk, voćni krem ili žele, a da vam se nije stegao kako treba, velika je verovatnoća da niste pravilno koristili želatin. Ova bezbojna i bezukusna supstanca je ključni sastojak u čizkejku i mnogim drugim desertima, ali samo ako se koristi kako treba.
Kako koristiti želatin
Želatin se može kupiti u dva oblika: u prahu i u listićima. Najčešće se koristi želatin u prahu. Pre nego što ga koristite, želatin se mora aktivirati, potapa se u hladnu vodu u odnosu 1:6 (npr. 1 kašičica želatina + 6 kašičica vode). Nakon 30-ak minuta, želatin nabubri i spreman je za dalje korišćenje.
Nikad ne kuvajte želatin!
Jedna od najčešćih grešaka je da se želatin ostavi da proključa. Time gubi svoja želirajuća svojstva i više ne može da se koristi u receptima za slatkiše. Zato se želatin topi na pari, dovoljno je da ga zagrejete do oko 60°C uz stalno mešanje, dok se potpuno ne otopi. Tako ćete sačuvati njegovu funkciju i dobiti savršenu teksturu.
Shutterstock
Prave mere za savršen rezultat
Za mekan žele koji se trese (kao za voćne kremove): 20 g želatina na 1 l tečnosti
Za čvršći žele koji se može seći nožem: 50 g želatina na 1 l tečnosti
Uvek poštujte mere u receptu, jer previše želatina može dati gumenu teksturu, dok premalo neće dovoljno stegnuti masu.
Saveti za rad sa voćem
Ako koristite voće u želeu, obavezno ga sitno naseckajte. Krupni komadi voća ne vezuju dobro za želatin, pa može doći do razdvajanja slojeva. Takođe, neka voća sadrže enzime (poput ananasa ili kivija) koji razlažu želatin, pa ih je potrebno termalno obraditi pre dodavanja.
Ne hladite želatin u zamrzivaču!
Ako žele stavite u zamrzivač da se "brže stegne", dobićete kristalnu, lomljivu strukturu. Želatin se najbolje ponaša kada se hladi postepeno u frižideru, tada daje onu savršenu, glatku teksturu.
Video:
Možda vas zanima…