Zaboravite na francusku salatu – ova verzija balkanskih baka ponovo je „in“, a kulinarski zaljubljenici je ne mogu dovoljno hvaliti. U jesen i zimu česta su porodična praznična okupljanja, a na stolu se tada nađu i razne zasitne salate. Često je to francuska salata, ali sada su mnogi oduševljeni balkanskom verzijom.
Ruska salata je gotovo nezaobilazna kada su u pitanju jesenje i zimske proslave i porodična okupljanja. Lako se kombinuje s mesom, narescima i sirevima, s pečenim hlebom i kao prilog uz ručak. No, u poslednje vreme dobila je „jaku“ konkurenciju – radi se o balkanskoj kulinarskoj verziji bogate i zasitne salate koja osvaja svojim ukusom i sastojcima.
To je tzv. Vlaška salata, koja je jednostavna za pripremu, a njen ukus oduševljava i zahtevne gurmane. Međutim, pazite – prava je „kalorična bomba“, pa je ne treba jesti u velikim količinama.
Laka i brza priprema
Najbolje je poslužiti je kao predjelo uz hleb i nekoliko komadića ukusne suve salame. Sastojke možete nabaviti u bolje opremljenim prodavnicama, a priprema je vrlo jednostavna – i ni približno toliko dugotrajna kao kod francuske salate.
Za Vlašku salatu biće vam potrebno:
- 300 g feta sira
- 250 g pečenih crvenih paprika
- 2 tvrdo kuvana jaja
- 100 g mesnate slanine
- 50 g majoneza
- 1 ljuta paprika (po želji)
- beli luk u prahu (po ukusu)
Oguljene i pečene crvene paprike iseckajte na kockice. Slaninu iseckajte na kockice i pržite dok ne postane hrskava. U dublju posudu stavite feta sir i viljuškom ga zdrobite. Dodajte seckane pečene paprike i dobro promešajte. Zatim dodajte sitno seckana tvrdo kuvana jaja, ponovo promešajte, pa dodajte majonez i prženu slaninu. Sve dobro sjedinite. Beli luk u prahu dodajte po ukusu i probajte da li je potrebno dodatno posoliti. Ako volite ljuto, dodajte sitno seckanu ljutu papriku. Salatu stavite u posudu s poklopcem i držite u frižideru najmanje dva sata pre posluživanja, piše Metropolitan.