Kako da meso u gulašu bude meko i sočno: Kuvar Vuk nam je otkrio trik iz restorana

Vesti 21.10.2025 14:46 0

Ako želite da vaš gulaš ima savršeno meko meso i bogat ukus, pratite ove savete.

gulaš

Shutterstock

Gulaš je jedno od najomiljenijih jela na domaćoj trpezi, savršen za hladne dane, bogat aromom i jednostavan za pripremu. Ali koliko puta vam se desilo da meso ispadne tvrdo, suvo i žilavo? Kako da svaki put napravite mekan, sočan i ukusan gulaš koji se topi u ustima, otkrio nam je kuvar Vuk iz jednog beogradskog restorana.

Ne stavljajte hladno meso u tiganj

Jedna od najčešćih grešaka je kuvanje hladnog mesa direktno iz frižidera. Kada se hladne kocke mesa ubace u vreo tiganj ili ključalu vodu, ono se steže i postaje žilavo. Ostavite meso da odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta pre pripreme. Takođe, dodajte ga u tečnost koja lagano krčka, a ne onu koja vri.

gulaš

Shutterstock

 

 

Krčkanje na niskoj temperaturi

Dugotrajno kuvanje na laganoj vatri razgrađuje kolagen iz čvrstih komada mesa i čini ih neverovatno mekanim. Najbolji rezultati postižu se kada se gulaš kuva u rerni na 140–160°C, od 4 do 6 sati. Obavezno pokrijte lonac papirom za pečenje i poklopcem kako biste zadržali vlagu i sprečili isušivanje. Redovno proveravajte količinu tečnosti i dolivajte po potrebi (temeljac ili voda). Dodajte začine u fazama, deo na početku, deo pred kraj kuvanja.

Koje meso je najbolje za gulaš?

Za razliku od brzih jela, gulaš zahteva čvršće komade mesa jer se upravo ti delovi, poput lopatice, vrata ili buta, prilikom dugog kuvanja pretvaraju u mekane, aromatične zalogaje.

Najčešće greške kod pripreme gulaša

- Prejaka vatra – Visoka temperatura može da isušuje meso. Kuvajte na tihoj vatri.

- Preskakanje prženja mesa – Kratko propržite kocke mesa pre kuvanja. Ovaj korak daje bogatiji ukus.

- Dodavanje hladnog mesa – Već pomenuto, meso mora biti na sobnoj temperaturi pre kuvanja.

Video:

 

@najzena.rs Kupila sam na Temuu roletne, kada sam otvorila paket, šokirala sam se #najzena #zena #temu #foryou #viral_video ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading