Nikada nemojte prosipati ulje u sudoperu: Niste ni svesni šta može da se desi!

Vesti 14.10.2025 18:46 0

Ovi masivni čepovi, koji se uglavnom sastoje od stvrdnutog ulja i vlažnih maramica, mogu blokirati čitave kanalizacijske mreže.

sudopera

Shutterstock

Mnogi od nas imaju naviku nakon kuvanja da jednostavno prosipaju iskorišćeno ulje u sudoperu.

No, ova naizgled bezazlena radnja stvara ogromne probleme.

Prema podacima prikupljenima u Velikoj Britaniji, domaćinstva godišnje u odvode izliju oko 18 miliona litara jestivog ulja, a skoro polovina stanovništva priznaje da to radi.

Posledice su ozbiljne i skupe.

Osim što uzrokuje trenutne probleme poput začepljenja cevi u domu, što često zahteva skupe intervencije vodoinstalatera, nakupljeno ulje u kanalizacijskom sistemu stvara ogromne "ledene bregove od masti".

Ovi masivni čepovi, koji se uglavnom sastoje od stvrdnutog ulja i vlažnih maramica, mogu blokirati čitave kanalizacijske mreže.

sudopera

Shutterstock

 

 

Skrivena opasnost u vašim cevima i okolini

Mnogi nisu svesni šta uraditi s otpadnim uljem, ističe Suzan Mekenzi, direktorka prodaje u firmi Lifecycle Oils, koja se bavi recikliranjem ulja iz prehrambene industrije.

"Ulje začepljuje odvode i kanalizaciju, uzrokujući brojne probleme vodovodnim firmama i okolini. Većina otpadnog ulja koje ne završi u odvodu baca se u obično smeće i završava na odpatima", objašnjava Mekenzi.

Osim začepljenja, izlivanje ulja izrazito je štetno za vodovode.

"Kada ulje dospe u reke i jezera, to je pogubno za životinjski svet. Smanjuje nivo kiseonika u vodi, guši živa bića, čini vodu toksičnom i remeti celi ekosistem", dodaje ona.

Ni maslinovo ulje nije izuzetak

Neki smatraju da su tečna ulja, poput maslinovog, "sigurnija" za izlivanje jer ostaju u tečnom stanju na nižim temperaturama.

Međutim, Mekenzi naglašava da je to opasna zabluda, piše Yahoo.

Čak se i maslinovo ulje brzo stvrdnjava na nižim temperaturama, što ga čini jednako štetnim kao i vidljivo čvršće masti, poput onih koje ostaju nakon pečenja mesa. Maslinovo ulje se počinje mutiti na oko 10°C, a stvrdnjava na otprilike 3°C.

ulje

Shutterstock

 

 

"Čak i ulja koja ostaju tečna na niskim temperaturama oblažu cevi, s vremenom se stvrdnu, hvataju druge otpatke i uzrokuju začepljenja. I na kraju, svejedno zagađuju naše vodovode", pojašnjava Mekenzi.

Šta je ispravna alternativa?

Kada domaćinstva imaju masni otpad, poput masti od pečenja piletine, uobičajeno je ohlađenu, stvrdnutu mast baciti u kesu za smeće.

No, to samo znači da će završiti na odpatu, dok je zapravo reč o vrednom, visokoenergetskom resursu.

Ispravan način zbrinjavanja je prikupljanje ulja.

"Umesto da ga bacaju, ljudi mogu sakupljati ulje. Jednostavno ga ulijte u teglu ili plastičnu posudu s poklopcem (nakon što se ohladi!), a zatim ga odnesite u reciklažno dvorište prilikom sledeće posete", savetuje Mekenzi.

Bonus video:

 

@najzena.rs ZAŠTO TREBA IZBEGAVATI TESTENINU U OBLIKU MAŠNICE? #najzena #zena #fypシ゚ #foryou #viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading