Ma kakva marinada, kakvi bakrači, samo ovo! Meso se doslovno topi u ustima, neće biti uopšte žilavo kada dodate samo 1 sastojak

Nedeljko Tišanović Vesti 23.09.2025 15:29 0

Koliko puta vam se desilo da se potrudite oko pripreme mesa, a ono na kraju ispadne žilavo i suvo?

meso

Shutterstock/darksoul72

Postoji jedan jednostavan trik koji sve menja – i nema veze s klasičnim marinadama.

Tropska voćaka



Sve što vam treba jeste kivi.

Ova tropska voćka sadrži prirodne proteolitičke enzime, konkretno aktinidin, koji razgrađuju vezivna tkiva u mesu. Upravo ta tkiva su najodgovornija za tvrdu i žilavu teksturu mesa. Kivi efikasno omekšava meso iznutra, čineći ga neverovatno sočnim i mekanim, toliko da se prosto topi u ustima.

Kako koristiti kivi za omekšavanje mesa?

Postupak je vrlo jednostavan:

  • Isecite kivi na tanke kriške.
  • Položite ih preko parčeta sirovog mesa (svinjetina, junetina, piletina – sve dolazi u obzir).
  • Ostavite da stoji najviše sat do dva pre pripreme.
  • Nakon toga uklonite kivi i nastavite s pripremom po želji – pečenje, prženje, roštilj.

    Možete dodati kivi i u već pripremljenu marinadu, ali obavezno ga dodajte na kraju – neposredno pre termičke obrade, kako ne biste preterali.

    Važno upozorenje: Ako meso ostavite predugo sa kivijem, može postati previše mekano, čak i da se raspada tokom pripreme. Dakle, ne preterujte s vremenom.

    Alternativa je ananas

    Ako nemate kivi pri ruci, ananas je odlična zamena! I on sadrži sličan enzim (bromelin) koji ima isti efekat na meso.

    Bonus video: 

    @najzena.rs NE KAČITE SAT NA OVOM MESTU U KUĆI VERUJE SE DA PRIVLAČI SIROMAŠTVO I NESREĆU #najzena #zena #fyf #fyp #viral ♬ original sound - Najzena.rs

     

    Komentari (0)
    Loading