Infuzija za letnje vrućine: Jedna kašika dnevno ovog sirupa čini da se osećate 10 godina mlađe

Vesti 19.08.2025 18:07 0

Ovaj recept za sirup od limuna je idealan za one koji žele da sačuvaju maksimalnu količinu vitamina C jer nema termičke obrade limunovog soka, no ima kraći rok trajanja od onog kuvanog pa ga popijte što pre

sirup od limuna

Shutterstock

Jedan od najpopularnijih načina za očuvanje blagodati limuna je priprema domaćeg sirupa.

Bilo da se radi o sirovoj verziji koja čuva sve vitamine ili kuvanom sirupu idealnom za duže skladištenje, sirup od limuna je jednostavan za pravljenje, a neverovatno svestran. 

Otkrijte kako napraviti savršeni sirup od limuna i obogatite svoju svakodnevicu ovim tečnim blagom!

Za šta je dobar sirup od limuna?

Sirup od limuna nije samo ukusno osveženje, već i saveznik zdravlja. Ovo su ključne prednosti konzumacije sirupa od limuna:

Bogat izvor vitamina C - Limun je poznat po visokom udelu vitamina C, snažnog antioksidansa koji jača imunološki sistem, pomaže u borbi protiv prehlada i gripe i podstiče zdravlje kože.

Hidratacija i detoksikacija - Razređen s vodom, sirup od limuna postaje ukusan napitak koji podstiče unos tečnosti, pomaže u prirodnoj detoksikaciji organizma i podsticanju rada jetre.

sirup od limuna

Shutterstock

 

 

Poboljšava varenje - Konzumacija vode s limunom, odnosno sirupom, može pomoći u podsticanju sistema za varenje, smanjenju nadutosti i olakšavanju probavnih smetnji.

Prirodni izvor energije - Osvežavajući ukus i miris limuna mogu podići raspoloženje i pružiti blagi podsticaj energije bez kofeina.

Recept za sirup od limuna

Ovaj recept za sirup od limuna je idealan za one koji žele da sačuvaju maksimalnu količinu vitamina C jer nema termičke obrade limunovog soka, no ima kraći rok trajanja od onog kuvanog pa ga popijte što pre. 

 

 

Sastojci:

  • 1 kg organskih limuna (birajte one s tanjom korom)
  • 1 kg šećera 
  • 1 litra vode
  • 1-2 kesice limunske kiseline (10-20 g za konzerisanje)

Priprema:

Limune dobro operite, a zatim ih narežite na tanke ploške. Ako ne koristite organske limune, preporučuje se oguliti koru.

U veliku staklenu ili keramičku posudu slažite red ploškica limuna, pa red šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.

Prelijte sve s jednom litrom vode i dodajte limunsku kiselinu i lagano promešajte.

Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite da stoji 24 sata na hladnom i tamnom mestu i povremeno promešajte kako bi se šećer otopio.

Nakon 24 sata, dobro procedite tečnost kroz gustu gazu ili cediljku. Dobro istisnite limune kako biste dobili sav sok.

Dobijeni sirup sipajte u čiste, sterilisane staklene flaše i čuvajte ga u frižideru.

Kako i kada piti sirup od limuna?

Sirup od limuna je izuzetno svestran, a najčešće se pije razređen s običnom ili mineralnom vodom kao osvežavajući sok. Možete ga dodati u ohlađeni crni ili zeleni čaj za pripremu "ledenog čaja", koristiti kao preliv za sladoled, palačinke, voćne salate ili kao sastojak u koktelima i marinadama. 

Čaša vode sa kašikom sirupa ujutru može biti odličan početak dana za podsticanje varenja i hidrataciju.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading