Jedan od najpopularnijih načina za očuvanje blagodati limuna je priprema domaćeg sirupa.
Bilo da se radi o sirovoj verziji koja čuva sve vitamine ili kuvanom sirupu idealnom za duže skladištenje, sirup od limuna je jednostavan za pravljenje, a neverovatno svestran.
Otkrijte kako napraviti savršeni sirup od limuna i obogatite svoju svakodnevicu ovim tečnim blagom!
Za šta je dobar sirup od limuna?
Sirup od limuna nije samo ukusno osveženje, već i saveznik zdravlja. Ovo su ključne prednosti konzumacije sirupa od limuna:
Bogat izvor vitamina C - Limun je poznat po visokom udelu vitamina C, snažnog antioksidansa koji jača imunološki sistem, pomaže u borbi protiv prehlada i gripe i podstiče zdravlje kože.
Hidratacija i detoksikacija - Razređen s vodom, sirup od limuna postaje ukusan napitak koji podstiče unos tečnosti, pomaže u prirodnoj detoksikaciji organizma i podsticanju rada jetre.
Shutterstock
Poboljšava varenje - Konzumacija vode s limunom, odnosno sirupom, može pomoći u podsticanju sistema za varenje, smanjenju nadutosti i olakšavanju probavnih smetnji.
Prirodni izvor energije - Osvežavajući ukus i miris limuna mogu podići raspoloženje i pružiti blagi podsticaj energije bez kofeina.
Recept za sirup od limuna
Ovaj recept za sirup od limuna je idealan za one koji žele da sačuvaju maksimalnu količinu vitamina C jer nema termičke obrade limunovog soka, no ima kraći rok trajanja od onog kuvanog pa ga popijte što pre.
Sastojci:
- 1 kg organskih limuna (birajte one s tanjom korom)
- 1 kg šećera
- 1 litra vode
- 1-2 kesice limunske kiseline (10-20 g za konzerisanje)
Priprema:
Limune dobro operite, a zatim ih narežite na tanke ploške. Ako ne koristite organske limune, preporučuje se oguliti koru.
U veliku staklenu ili keramičku posudu slažite red ploškica limuna, pa red šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Prelijte sve s jednom litrom vode i dodajte limunsku kiselinu i lagano promešajte.
Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite da stoji 24 sata na hladnom i tamnom mestu i povremeno promešajte kako bi se šećer otopio.
Nakon 24 sata, dobro procedite tečnost kroz gustu gazu ili cediljku. Dobro istisnite limune kako biste dobili sav sok.
Dobijeni sirup sipajte u čiste, sterilisane staklene flaše i čuvajte ga u frižideru.
Kako i kada piti sirup od limuna?
Sirup od limuna je izuzetno svestran, a najčešće se pije razređen s običnom ili mineralnom vodom kao osvežavajući sok. Možete ga dodati u ohlađeni crni ili zeleni čaj za pripremu "ledenog čaja", koristiti kao preliv za sladoled, palačinke, voćne salate ili kao sastojak u koktelima i marinadama.
Čaša vode sa kašikom sirupa ujutru može biti odličan početak dana za podsticanje varenja i hidrataciju.
Bonus video:
Možda vas zanima…