Maline su jedno od najosetljivijih voća – nežne, mekane, lako se zgnječe, a opet često pune prljavštine, pesticida i sitnih insekata, čak i kada su organske. I dok mnogi misle da ih treba ispirati sirćetom, stručnjaci poručuju: zaobiđite sirće u širokom luku!
Umesto toga, za pranje koristite jednostavnu, a efikasnu kombinaciju od sode bikarbone i vode. Potrebna je samo 1 kašičica sode na 2 šolje vode. Kratko potopite maline, nežno promućkajte, isperite čistom vodom i ostavite da se osuše na papirnim ubrusima. Tako će ostati sveže duže, a izbeći ćete gnjecavost i buđ. Sirće može ostaviti neprijatan ukus i narušiti teksturu, zato je bolje rešenje soda bikarbona.
Nakon pranja, maline sušite prirodno, na vazduhu i uklonite zgnječene plodove (možete ih zamrznuti za smutije i kolače). Da, čak i organske maline treba prati, ni one nisu imune na prljavštinu!
Video:
Možda vas zanima…