Ukus će im biti savršen, a kako za fil ne koristimo puding, podsetiće vas na detinjstvo i topiće vam se u ustima.
Potrebno je za fil:
- 3 žumanca
- 30gr šećera
- 3 kescice vanilin šećera
- 20gr brašna
- 250ml mleka
- 15gr putera
- malo arome vanile
Sastojci za testo:
- 300gr mekog brašna
- 80gr oštrog brašna
- 5gr soli
- 60gr šećera
- 60ml mlake vode
- 80ml mlakog mleka
- 30ml mlake pavlake
- Dva manja jajeta
- 40gr putera na sobnoj temperaturi
- 5gr suvog kvasca
Zagrejte mleko i puter u šerpi i pustite da proključa. Umešajte žumanca, šećer i brašno pa potom ulijte u mleko. Kada proključa, procedite kroz cediljku pa vratite da se krčka na laganoj vrati, sve vreme mešajući dok se smesa ne zgusne. Kada je smesa dovoljno gusta, ostavite da se hladi, a šerpu prekrijte folijom.
Brašnu dodajte so, šećer i kvasac. Zagrejte mleko, vodu i pavlaku, ali ne da proključaju. U
zagrejanu smesu dodajte brašno i mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Potom dodajte puter koji je na sobnoj temperaturi i ponovo premesite.
Testo umotajte u plastičnu foliju i ostavite da odmara dok se ne udvostruči. Potom premesite, podelite na osam manjih delova i ostavite da stoji još 15 minuta Oklagijom razvucite u krug svaku kuglu testa, pa na sredinu stavite fil i preklopite.
Pecite u tiganju na što nižoj temperaturi. Tiganj preklopite poklopcem. Ako ipak želite da koristite rernu, pecite na oko 200 do 220 stepeni nekih 10 minuta.