Mađarski recept koji je zaludeo internet: Nisu ni pohovane, ni tostirane – a bolju prženicu niste jeli, tajna je u ovom sastojku

Slobodanka Ćorić Vesti 26.06.2025 12:20 0

Prženice pripremajte jednu po jednu – redosled je važan

prženice

Shutterstock

Svi znamo kako se prave prženice – hleb, jaja, mleko, ulje – klasičan recept. Ali Mađari imaju svoju verziju ovog jednostavnog jela, i razlika je u jednom posebnom sastojku koji sve podiže na novi nivo!

Šta ih čini posebnim? Sir. Ali ne bilo kakav – topivi sir i to u velikoj količini!

Sastojci (za 5 osoba):

  • 20 kriški starog hleba
  • 10 kriški topivog sira
  • 300 g rendanog topivog sira
  • 300 ml mleka
  • 100 g brašna
  • 4 jaja
  • ulje za prženje

Priprema:

U jednu posudu sipajte mleko. U drugoj umutite jaja. Treća neka bude za brašno, a četvrta za rendani sir.

Svaku krišku hleba kratko umočite u mleko, pa nežno iscedite između dlanova.

Na jednu krišku stavite list sira, preklopite drugom kriškom da napravite sendvič.

Sendvič uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, pa stavite u rendani sir. Na vrh dodajte još malo sira.

Pržite u dobro zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatno-rumenu koricu.

Gotove prženice stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Prženice pripremajte jednu po jednu – redosled je važan. Umočite, preklopite, uvaljajte i odmah pržite. Ako ih ostavite da čekaju, hleb će previše upiti mleko, omekšaće i raspasti se tokom prženja.

Komentari (0)
Loading