Svi znamo kako se prave prženice – hleb, jaja, mleko, ulje – klasičan recept. Ali Mađari imaju svoju verziju ovog jednostavnog jela, i razlika je u jednom posebnom sastojku koji sve podiže na novi nivo!
Šta ih čini posebnim? Sir. Ali ne bilo kakav – topivi sir i to u velikoj količini!
Sastojci (za 5 osoba):
- 20 kriški starog hleba
- 10 kriški topivog sira
- 300 g rendanog topivog sira
- 300 ml mleka
- 100 g brašna
- 4 jaja
- ulje za prženje
Priprema:
U jednu posudu sipajte mleko. U drugoj umutite jaja. Treća neka bude za brašno, a četvrta za rendani sir.
Svaku krišku hleba kratko umočite u mleko, pa nežno iscedite između dlanova.
Na jednu krišku stavite list sira, preklopite drugom kriškom da napravite sendvič.
Sendvič uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, pa stavite u rendani sir. Na vrh dodajte još malo sira.
Pržite u dobro zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatno-rumenu koricu.
Gotove prženice stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Prženice pripremajte jednu po jednu – redosled je važan. Umočite, preklopite, uvaljajte i odmah pržite. Ako ih ostavite da čekaju, hleb će previše upiti mleko, omekšaće i raspasti se tokom prženja.
