Došlo je vreme za pripremu zimnicu!
Danas vam predstavljamo sjajan recept - paprike u senfu.
Ova salata je izuzetno jednostavna i brza za pripremu. Paprike u senfu rado koristim kao salatu/prilog uz meso (dinstani ribić, rinflajš, pečeno meso, pljeskavice) i dimljenu ribu. Ovu salaticu ponekad ubacim i u sendvič jer mi se s vremena na vreme učini baš interesantnom.
Zato, obavezno isprobajte ovu salatu jer ćete uz nju pronaći odličnu kombinaciju klope po vašem ukusu.
Sastojci:
- 3 kg crvenih paprika (roga ili kurtovka)
- 125 ml alkoholnog sirćeta (9%)
- 125 ml vode
- 15 g šećera
- 8 g soli
- 1 list lovora
- 10-ak zrna bibera
- 200 g senfa
- 50 g ljutog senfa
- 125 ml ulja
Način pripreme:
1. Papriku oprati, iseći drškice, ukloniti seme i iseći na tračice (ili kockice).
2. U širu posudu usuti sirće, vodu, šećer, so, lovorov list i biber pa sačekati da provri.
3. Dodati iseckanu papriku i kuvati, uz povremeno mešanje, desetak minuta.
4. Zatim, papriku procediti i ostaviti da se ohladi.
5. Lovorov list ukloniti, a zrna bibera ostaviti u paprici.
6. U dubljoj posudi (vanglici) dobro sjediniti senf i ulje, pa dodati oceđenu i ohlađenu papriku.
7. Sastojke dobro sjediniti, a zatim salatu spakovati u teglice (sabijati tokom ređanja kako bi istisnuli vazduh), dobro zatvoriti i ostaviti na predviđeno mesto za zimnicu.
Napomena:
Od ove količine namirnica izađe 4 tegle od 750 g.
Paprike u senfu su tzv. klasika čiji nas ukus iznova očarava