Kombinacija prhkog testa i slatkog fila od jabuka i cimeta pravi je raj za sva čula. Nije ni čudo što nema osobe koja ne voli pitu s jabukama. Pronašli smo trik koju primenjuju Mađari kada je prave, a čini kore vazdušastim.
Neobičan sastojak za lepši ukus
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Mađarska pita od jabuka u osnovi je slična onoj kakvu mi pravimo. Ali je oni pripremaju na malo drugačiji način. Njihov nadev je bogatiji jer u njihovu pitu ide gotovo duplo više fila nego u našu, ali dodaju još jedan sastojak koji mi ne dodajemo. Pre nego što na testo stave nadev od jabuka, testo pospu prezlama, koje pokupe višak soka od jabuka i tako sprečavaju da se testo razvodnji i postane gnjecavo. Testo pite ostane prhko i vazdušasto.
Kako Mađari prave pitu s jabukama
Prvo se zamesu testo i podeli na dva dela. Testo stave u plastičnu foliju i ostave u frižideru pola sata do sat vremena. Kada naprave prvu koru i stave u pleh, pospu je polovinom pripremljenih prezli. Zatim rasporede fil od jabuka i preko njega pospu ostatak prezli. Potom stave drugi koru, izbockaju viljuškom i premažu umućenim žumancima.
Video:
zora
20.06.2025 06:48Kore su takve kakve jesu zbog velike kolicine masti. Kada se mast zameni puterom kore postaju peskovite u pravom sl mislu reci i nisu gnjecave kako vi kazete. Ne kontrolise se mast, zato su "teske."