Baštovani se sve više podstiču da stare sunđere za pranje sudova iskoriste na nov način — u svojim baštama.
Sunđeri za pranje mogu značajno doprineti ishrani biljaka, podstičući rast cveća, pomažući razvoju voća i povrća, kao i jačanju živih ograda. To je zato što se prirodni sunđeri mogu dodati u đubrivo, stvarajući plodno i korisno poboljšanje za zemljište.
Tradicionalno se verovalo da kompostna gomila treba da sadrži samo baštenski otpad poput lišća, uvelog cveća i kuhinjskih ostataka kao što su kore krompira, kore banana i pokvarene jabuke. Ove materije se postepeno razgrađuju u hranljiv malč koji poboljšava kvalitet zemljišta i podstiče rast biljaka.
Pored uobičajenih dodataka, vaše đubrivo može imati koristi i od niza drugih kućnih predmeta — uključujući i ne-sintetičke sunđere za pranje sudova.
Stručnjak
Ričard King, baštenski stručnjak i direktor kompanije ,,Dino Decking", je otkrio kako da na kreativan način iskoristite otpad, navodeći neočekivane materijale koji se mogu dodati u đubrivo i koji mogu doprineti bujnom razvoju vaše bašte.
Shutterstock
On je rekao: „Kako nam proleće dolazi s dužim danima i toplijim temperaturama, baštovani će primetiti da njihovo đubrivo napreduju — a za one koji tek počinju, sada je savršen trenutak da krenu sa reciklažom.”
„Đubrivo je izuzetno korisno za zemljište jer obezbeđuje biljkama bogate hranljive materije i predstavljaju sjajan način da se prirodi nešto vrati. Upotrebom ovih često zanemarenih materijala smanjujete količinu otpada, a istovremeno obogaćujete zemlju raznovrsnim nutrijentima,” rekao je Ričard.
Postupak
Prema njegovim rečima, stari sunđeri napravljeni od prirodnih materijala, poput lufe ili celuloze, mogu se ponovo iskoristiti tako što se iseckaju i dodaju u đubrivo.
Ovo pomaže u balansiranju materijala bogatih azotom i upija vodu, održavajući idealnu vlažnost za mikrobnu aktivnost.
Međutim, sintetički kuhinjski sunđeri ne bi trebalo da se kompostiraju, jer mogu uneti toksine u đubrivo.
Shutterstock
Ričard takođe preporučuje da se u đubrivo dodaju hleb i peciva.
Dodao je: „Običan hleb, mrvice krekera, pa čak i stari pite od mlevenog mesa (naravno bez folije) mogu dodati u đubrivo, pod uslovom da nisu premazani puterom ili mlečnim proizvodima.”
Peciva služe kao materijali bogati ugljenikom, tzv. „braon“ sastojci, koji balansiraju „zelene“ materijale iz voćnih i povrtnih ostataka, čime se postiže uravnotežena i raznovrsna mešavina za đubrivo.
Bonus video:
Možda vas zanima…
