Kao rezultat toga, gube više vremena, koriste više vode i sredstava za čišćenje, a efekat i dalje nije zadovoljavajući.
Odlaganje sa pranjem
Najbolje je odmah oprati jako zaprljano posuđe. Ostaci hrane se neće osušiti i najlakše ih je ukloniti.
Bez potapanja
Ako ne želite ili ne možete odmah da operete sudove, ne zaboravite da ih bar prelijete vodom. Zahvaljujući tome, prljavština se neće osušiti i biće lakše ukloniti. Međutim, nema smisla preterivati sa vremenom namakanja. Duže nije bolje. Nakon nekog vremena, bakterije počinju da se akumuliraju u takvoj stajaćoj vodi sa ostacima hrane.
Netačna temperatura vode
Mnogi ljudi koriste previše toplu ili previše hladnu vodu za pranje. Šolje od čaja ili tanjiri od sendviča mogu se lako oprati u hladnoj vodi. Za ovo nije potrebno koristiti vruću vodu. Međutim, masno i jako zaprljano posuđe zahteva višu temperaturu. Pranje tiganja nakon kotleta hladnom vodom biće beskorisno.
Suviše retko menjajte sunđer i četku za pranje sudova
Sunđer za pranje sudova jedno je od najzagađenijih mesta na zemlji . Naseljen je ogromnim količinama bakterija. Zbog toga je neophodno redovno ga menjati. Barem jednom nedeljno. Isto važi i za četke i krpe koje koristimo za pranje. Ako ih ne zamenimo novim, umesto da čistimo sudove, širimo bakterije.
Pogrešan redosled pranja
Čak i takva svakodnevna aktivnost kao što je pranje sudova je regulisana određenim pravilima. Prateći ih, mnogo olakšavamo svoj život. Kada se sudopera napuni, treba da počnemo sa najmanje prljavim stvarima, na primer sa čašama. Najzagađenije posuđe ostavljamo za sam kraj.