Karambol u najavi: Ovih 8 stvari nikako nemojte držati pored šporeta, izazvaćete rusvaj u kući

Vesti 14.05.2025 11:37 0

Visoka temperatura, para i otvoreni plamen mogu uzrokovati kvarenje hrane, gubitak ukusa pa čak i požar.

šporet

Shutterstock

Šporet zauzima centralno mesto u skoro svakoj kuhinji, no upravo zbog svoje važnosti i učestale upotrebe, posebnu pažnju treba posvetiti predmetima koje odlažete u njegovoj neposrednoj blizini. Iako je praktično imati ulje, začine ili papirnate ubruse nadohvat ruke dok kuvate, to može biti opasno.

Visoka temperatura, para i otvoreni plamen mogu uzrokovati kvarenje hrane, gubitak ukusa pa čak i požar.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Predmeti koje ne treba držati blizu šporeta

Stručnjaci upozoravaju da bi neke uobičajene navike mogle biti opasne ili skratiti vek trajanja vaše hrane i kuhinjskih uređaja.

1. Ulje za kuvanje

Bočice s uljem često stoje tik uz šporet jer su ljudima potrebne skoro svakodnevno. Međutim, ako su preblizu, toplina može izazvati kvarenje ulja ili, još gore, može se zapaliti.

Ako boca padne dok kuvate, može doći do prskanja po plamenu i izazvati požar. Najsigurnije je ulje čuvati u ormariću, daleko od izvora topline.

ulje

Shutterstock

 

 

2. Začini

Mnogi imaju stalak sa začinima odmah pored šporeta, no toplina i para uništavaju njihov ukus. Boja i aroma se brzo izgube, a začini postanu blagi i bezlični. Vlažnost takođe može stvoriti grudice ili buđ, posebno u otvorenim posudicama. Ako želite da začini traju mesecima, držite ih u zatvorenim posudama i dalje od topline.

3. Kafa

Mirisna jutarnja kafa može brzo izgubiti svežinu ako stoji kraj šporeta. Promene temperature i para iz kuvanja kvare ukus i ubrzavaju propadanje. Vlažna kafa može se slepiti i razviti neprijatan miris, a u najgorem slučaju i buđ. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi u špajzu ili kuhinjskom ormariću.

4. Voće

Činije s voćem često stoje na kuhinjskom pultu, ali ako su blizu šporeta, mogu se brzo pokvariti zbog topline. Banane brže potamne, a drugo voće omekša i počne se kvariti. Takođe privlače voćne mušice, pogotovo ako se brzo kvare. Bolja opcija je da voće držite dalje od izvora topline ili na stolu u trpezariji.

voće

Shutterstock

 

 

5. Lekovi i dodaci ishrani

Iako je zgodno imati vitamine ili lekove na pultu, visoka temperatura i vlaga zbog kuvanja mogu im smanjiti delotvornost. Aktivni sastojci se razgrađuju, a učinkovitost opada.

lekovi

Shutterstock

 

 

Posebno su osetljivi probiotici, riblje ulje i vitamini B i C. Umesto toga, lekove držite u zatvorenoj kutiji na hladnom, suvom mestu, ali ne nužno u frižideru, osim ako nije navedeno.

6. Električni aparati s kablom

Blenderi, tosteri i slični uređaji često su natrpani pored šporeta, ali to može biti rizično. Kablovi se mogu spustiti na vruću ploču, što može izazvati požar. Para i masnoća od kuvanja takođe mogu oštetiti elektroniku i skratiti vek trajanja uređaja. Idealno ih je držati dalje ili ih spremati nakon svake upotrebe.

7. Papirnate role

Role papirnatih ubrusa su praktične i često su na pultu, ali ako su blizu plamena, to može biti opasno. Dovoljna je jedna varnica ili kap ulja na vrućoj ploči i može izbiti požar. Papir takođe lako upija vlagu, pa rola može postati neupotrebljiva. Držite je u ladici ili na držaču s druge strane kuhinje.

8. Drvene daske za sečenje

Drvo upija vlagu, a zbog pare od kuvanja može se saviti, ispucati ili oštetiti. S vremenom se mogu pojaviti male pukotine u kojima se zadržavaju bakterije. Ako imate plinski šporet, još je rizičnije, jer drvo može i planuti. Daske za sečenje najbolje je čuvati u ormariću, daleko od izvora topline i pare, piše HuffPost.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)