Proleće miriše na zovu, a miris zove miriše na detinjstvo. Dok se priroda budi, sve više domaćinstava puni tegle i flaše ovim čudesnim napitkom koji ne samo da osvežava, već i pomaže imunom sistemu, smiruje kašalj i prosto mami osmeh.
Ako ste u potrazi za pravim receptom, evo kako da sami napravite tradiocionalni domaći sok od zove, bez konzervansa i veštačkih aroma.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Sastojci:
- 30-40 cvetova sveže zove (ubrati daleko od puta i zagađenja)
- 3 litra vode
- 3 limuna (najbolje neprskani)
- 3 kg šećera
- 1 kesica limuntusa
Priprema:
Pažljivo pregledajte cvetove da ne bude insekata, nemojte ih prati, već ih samo dobro istresite. Ako ih operete izgubiće deo mirisa i polena.
U velikoj šerpi ili plastičnoj posudi, stavite zovu i dodajte vodu. Isecite limune na kolutove (sa korom) i ubacite u vodu. Pokrijte i ostavite da odstoji 24 do 48 sati na hladnom i tamnom mestu.
Nakon što je zova odstajala, procedite tečnost kroz gazu ili gustu cediljku. Dodajte šećer i limuntus i kuvajte 10–15 minuta dok se šećer ne istopi. Sirup ne treba da ključa, samo da se lepo sjedini.
Vruć sirup sipajte u sterilisane staklene flaše, zatvorite ih i okrenite naopačke na nekoliko minuta da se vakumiraju. Ostavite da se ohlade.
Čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Otvorenu flašu držati u frižideru i potrošiti u roku od 7-10 dana.
Kako se koristi?
Sok se pije razblažen s vodom, obično u razmeri 1:6 ili po ukusu. Sjajan je i sa mineralnom vodom, a leti i uz kockice leda, list mente i kolutić limuna - prava domaća limunada, ali sa šmekom prirode, navodi Informer.
Zašto piti zovu?
Zova je poznata po brojnim blagotvornim dejstvima:
- Jača imunitet
- Ublažava simptome prehlade i gripa
- Dobar je diuretik
- Pomaže kod detoksikacije
- Smiruje kašalj i grlo
Bonus video: