Meso može da se odmrzne u frižideru, na sobnoj temperaturi, ako se potopi u vodu. Stručnjaci kažu da se jedan način najčešće koristi, ali je i najgori, jer meso može da se pokvari.
Svi rade pogrešno
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Najgori način za odmrzavanje mesa jeste da ga ostavite na sobnoj temperaturi. Kada meso stoji na sobnoj temperaturi, površina mu prelazi u temperaturnu zonu koja pogoduje rastu bakterija, poput Salmonelle i E.coli. Ove bakterije se brzo razmnožavaju u toplim uslovima, što može izazvati trovanje hranom. Takođe, meso se na sobnoj temperaturi neujednačeno odmrzava – može se odmrznuti samo na površini, dok unutrašnjost ostaje zamrznuta. Prilikom kuvanja ili pečenja spoljašnji delovi počinju da se termički obrađuju, dok unutrašnjost i dalje ostaje hladnija, što dovodi do nesigurnosti u pripremi. Meso gubi i na kvalitetu – može izgubiti na ukusu i teksturi, doći do većeg gubitka sokova, što rezultira suvoćom i manjom sočnošću pri kuvanju.
Koji je najbolji način za odmrzavanje mesa?
Odmrzavanje mesa u frižideru je najbolji način jer meso ostaje na sigurnoj temperaturi, čime se sprečava rast bakterija. Odmrzavanje u hladnoj vodi je brži način, a takođe je potpuno siguran za meso. Ipak, važno je nekoliko puta promeniti vodu kako bi se održala njegova ispravnost za jelo.
Video: