Odmrzavate li i vi meso ovako? Jedan uobičajen način je najgori, može izazvati trovanje hranom!

Vesna Vukadinović Vesti 10.03.2025 12:59 0

Odmrzavanje mesa za ručak je uobičajena radnja svake domaćice u kuhinji, ali to treba uraditi pravilno.

meso

Shutterstock

Meso može da se odmrzne u frižideru, na sobnoj temperaturi, ako se potopi u vodu. Stručnjaci kažu da se jedan način najčešće koristi, ali je i najgori, jer meso može da se pokvari.

Svi rade pogrešno

Najgori način za odmrzavanje mesa jeste da ga ostavite na sobnoj temperaturi. Kada meso stoji na sobnoj temperaturi, površina mu prelazi u temperaturnu zonu koja pogoduje rastu bakterija, poput Salmonelle i E.coli. Ove bakterije se brzo razmnožavaju u toplim uslovima, što može izazvati trovanje hranom. Takođe, meso se na sobnoj temperaturi neujednačeno odmrzava – može se odmrznuti samo na površini, dok unutrašnjost ostaje zamrznuta. Prilikom kuvanja ili pečenja spoljašnji delovi počinju da se termički obrađuju, dok unutrašnjost i dalje ostaje hladnija, što dovodi do nesigurnosti u pripremi. Meso gubi i na kvalitetu – može izgubiti na ukusu i teksturi, doći do većeg gubitka sokova, što rezultira suvoćom i manjom sočnošću pri kuvanju.

Koji je najbolji način za odmrzavanje mesa?

Odmrzavanje mesa u frižideru je najbolji način jer meso ostaje na sigurnoj temperaturi, čime se sprečava rast bakterija. Odmrzavanje u hladnoj vodi je brži način, a takođe je potpuno siguran za meso. Ipak, važno je nekoliko puta promeniti vodu kako bi se održala njegova ispravnost za jelo.

Video:

@najzena.rs Prirodni omekšivač za veš - Napravite ga od 3 sastojka koja imate u kući #najzena #zena #najžena #viral #viralvideo #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading