Meso može da se odmrzne u frižideru, na sobnoj temperaturi, ako se potopi u vodu. Stručnjaci kažu da se jedan način najčešće koristi, ali je i najgori, jer meso može da se pokvari.
Svi rade pogrešno
Najgori način za odmrzavanje mesa jeste da ga ostavite na sobnoj temperaturi. Kada meso stoji na sobnoj temperaturi, površina mu prelazi u temperaturnu zonu koja pogoduje rastu bakterija, poput Salmonelle i E.coli. Ove bakterije se brzo razmnožavaju u toplim uslovima, što može izazvati trovanje hranom. Takođe, meso se na sobnoj temperaturi neujednačeno odmrzava – može se odmrznuti samo na površini, dok unutrašnjost ostaje zamrznuta. Prilikom kuvanja ili pečenja spoljašnji delovi počinju da se termički obrađuju, dok unutrašnjost i dalje ostaje hladnija, što dovodi do nesigurnosti u pripremi. Meso gubi i na kvalitetu – može izgubiti na ukusu i teksturi, doći do većeg gubitka sokova, što rezultira suvoćom i manjom sočnošću pri kuvanju.
Koji je najbolji način za odmrzavanje mesa?
Odmrzavanje mesa u frižideru je najbolji način jer meso ostaje na sigurnoj temperaturi, čime se sprečava rast bakterija. Odmrzavanje u hladnoj vodi je brži način, a takođe je potpuno siguran za meso. Ipak, važno je nekoliko puta promeniti vodu kako bi se održala njegova ispravnost za jelo.
Video:
Možda vas zanima…