Ne bacajte ga: Kiseli kupus može da traje do leta, samo dodajte ovu jednu stvar

Slobodanka Ćorić Vesti 14.02.2025 09:55 0

Ako primetite da zakiseljena voda previše peni, potrebno je da u bure dodate vinobran u količini od 5 do 10 grama

kiseli kupus

Shutterstock

Da bi vam kiseli kupus potrajao do leta, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko ključnih faktora.

Naime, u ovom periodu mnogi primete da kiseli kupus počinje da se kvari, iako ga ima još uvek mnogo u buretu. Međutim, ako pratite nekoliko jednostavnih koraka, nećete morati da ga bacite.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Ako primetite da zakiseljena voda previše peni, potrebno je da u bure dodate vinobran u količini od 5 do 10 grama. Ovaj dodatak može pomoći u održavanju svežine kupusa i sprečiti dalje kvarenje.

Postoji još jedan provereni način da spasite kiseli kupus, a to je metoda sa soli, koja se pokazala efikasnom.

Pripremite 4 odsto rastvor soli – za 10 litara vode potrebno je 400 grama soli. Ovu količinu soli sipajte u kantu, a zatim nalivajte rastvor dok nivo tečnosti ne dođe do visine šake iznad gornjeg sloja kupusa. Nakon toga, prebacite kupus u novo bure, pritiskajući ga kako bi glavice ostale potopljene. Kupus se slaže kako raste, bez potrebe za prelivanjem u novu tečnost. Ovaj postupak će osigurati da kupus ostane ukusan i zdrav.

Zatim, veoma je važno da bure sa kupusom premestite u podrum gde nema direktne dnevne svetlosti. Na taj način ćete sačuvati kvalitet kiselog kupusa do leta. Ova temperatura i tamno okruženje sprečiće prebrzo kvarenje i pomoći da kupus zadrži svoj izvorni ukus i nutritivne vrednosti.

Pored ovih metoda, preporučuje se i da povremeno proverite stanje kupusa, te po potrebi dodate još soli ili vinobrana. Pravilno čuvanje kiselog kupusa je ključ za dugotrajno uživanje u ovom zdravom i ukusnom proizvodu.

Komentari (0)