Rižoto je na popisu omiljenih jela mnogih ljudi, delom zato što je vrlo prilagodljivo različitim vrstama ishrane. Prirodno je bez glutena, a postoji mnogo opcija, od rižota sa pečurkama i pečenim belim lukom do onog sa letnjim povrćem.
Međutim, postoji jedna stvar koju većina recepata za rižoto uključuje – vino. Kada razmišljate o tome koju bocu odabrati za vaš rižoto, Gilijan Belans, stručnjakinja za vina u Treasury Wine Estates, kaže da to u potpunosti zavisi od ostalih sastojaka u jelu, piše Tasting Table.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Vrste vina koja se najbolje slažu s rižotom
Belans je objasnila kakvo vino se najbolje slaže s određenom vrstom rižota.

Shutterstock
"To u potpunosti zavisi od vrste rižota. Za vegetarijanski, citrusni ili kremasti rižoto s graškom, tikvicama, dobro će se slagati sveže belo vino s kiselkastim voćnim ukusima. Za rižoto sa pečurkama, moj izbor je crno vino sličnih zemljanih tonova, a za rižoto sa mesom, poput rebara, dobro će odgovarati vino s kompleksnim ukusima i notama crvenog voća", rekla je.
Kao i kod odabira vina za kuvanje rižota, vino koje odaberete za posluživanje uz njega zavisiće od sastojaka vašeg rižota. Međutim, umesto da samo nadopunjuje ukuse vašeg rižota, vino koje odaberete ima potencijal podići jelo. Na primer, jednostavan rižoto s parmezanom obično se kuva s Pinot Grigiom ili Sauvignonom Blanc.
Bonus video: