Čuva srce, jača imunitet i odličan je diuretik: Čaj od ove biljke je prava riznica zdravlja

Izvor: Tatjana Badarević Vesti 08.02.2025 12:54 0

Čaj od ove biljke je odličan za zdravlje organizma.

čaj od duda

Shutterstock

Čaj od duda, popularan u Aziji, a ponegde i kod nas, bogat je kalcijumom i mogao bi biti značajan izvor ovog minerala koji se uglavnom veže za mleko i mlečne proizvode.

Mlečni proizvodi i određene vrste ribe kao što su losos, pastrma i tuna prirodni su izvori kalcijuma. Međutim, manje poznate biljke i hrana ne samo da mogu zameniti ove tradicionalne izvore, već takođe mogu ponuditi više vrednosti kalcijuma. To je posebno važno u slučajevima nedostatka ovog minerala, što može dovesti do stanja poput osteoporoze, koja slabi kosti i česta je kod starijih ljudi.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

čaj od duda

Shutterstock

 

 

Osteoporoza je zapravo nedostatak kalcijuma u našem organizmu, kosti postaju izrazito krhke, sklone lomljenju, pa je potrebno unositi veće količine kalcijuma koje naše telo može pravilno iskoristiti. I čaj od duda izvrstan je izvor kalcijuma.

Ovaj čaj, napravljen od lišća crnog duda, dugo se koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini kao diuretik i za dijabetes, piše Healthline.

čaj od duda

Shutterstock

 

 

Prirodna alternativa mlečnim proizvodima

Japansko Ministarstvo zdravlja čak je provelo studiju ističući prednosti čaja od duda u odnosu na mlečne proizvode za slučajeve osteoporoze.

Ovo piće nema samo jednog keca u rukavu, poznato je da reguliše šećer u krvi, jača imunološki sistem, podstiče zdravije starenje (zahvaljujući svojim antioksidansima), poboljšava zdravlje srca i ima protivupalna svojstva.

Kako napraviti čaj od duda?

Sastojci: 

  • 1-2 kašičice osušenih listova crnog duda
  • 1/2 litre vode


Priprema: 

Zakuvajte vodu, dodajte lišće i ostavite da stoji pet do deset minuta, procedite i spremno je za piće.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)