Čaj od duda, popularan u Aziji, a ponegde i kod nas, bogat je kalcijumom i mogao bi biti značajan izvor ovog minerala koji se uglavnom veže za mleko i mlečne proizvode.
Mlečni proizvodi i određene vrste ribe kao što su losos, pastrma i tuna prirodni su izvori kalcijuma. Međutim, manje poznate biljke i hrana ne samo da mogu zameniti ove tradicionalne izvore, već takođe mogu ponuditi više vrednosti kalcijuma. To je posebno važno u slučajevima nedostatka ovog minerala, što može dovesti do stanja poput osteoporoze, koja slabi kosti i česta je kod starijih ljudi.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Shutterstock
Osteoporoza je zapravo nedostatak kalcijuma u našem organizmu, kosti postaju izrazito krhke, sklone lomljenju, pa je potrebno unositi veće količine kalcijuma koje naše telo može pravilno iskoristiti. I čaj od duda izvrstan je izvor kalcijuma.
Ovaj čaj, napravljen od lišća crnog duda, dugo se koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini kao diuretik i za dijabetes, piše Healthline.

Shutterstock
Prirodna alternativa mlečnim proizvodima
Japansko Ministarstvo zdravlja čak je provelo studiju ističući prednosti čaja od duda u odnosu na mlečne proizvode za slučajeve osteoporoze.
Ovo piće nema samo jednog keca u rukavu, poznato je da reguliše šećer u krvi, jača imunološki sistem, podstiče zdravije starenje (zahvaljujući svojim antioksidansima), poboljšava zdravlje srca i ima protivupalna svojstva.
Kako napraviti čaj od duda?
Sastojci:
- 1-2 kašičice osušenih listova crnog duda
- 1/2 litre vode
Zakuvajte vodu, dodajte lišće i ostavite da stoji pet do deset minuta, procedite i spremno je za piće.
Bonus video: