Čaj od duda, popularan u Aziji, a ponegde i kod nas, bogat je kalcijumom i mogao bi biti značajan izvor ovog minerala koji se uglavnom veže za mleko i mlečne proizvode.
Mlečni proizvodi i određene vrste ribe kao što su losos, pastrma i tuna prirodni su izvori kalcijuma. Međutim, manje poznate biljke i hrana ne samo da mogu zameniti ove tradicionalne izvore, već takođe mogu ponuditi više vrednosti kalcijuma. To je posebno važno u slučajevima nedostatka ovog minerala, što može dovesti do stanja poput osteoporoze, koja slabi kosti i česta je kod starijih ljudi.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Shutterstock
Osteoporoza je zapravo nedostatak kalcijuma u našem organizmu, kosti postaju izrazito krhke, sklone lomljenju, pa je potrebno unositi veće količine kalcijuma koje naše telo može pravilno iskoristiti. I čaj od duda izvrstan je izvor kalcijuma.
Ovaj čaj, napravljen od lišća crnog duda, dugo se koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini kao diuretik i za dijabetes, piše Healthline.

Shutterstock
Prirodna alternativa mlečnim proizvodima
Japansko Ministarstvo zdravlja čak je provelo studiju ističući prednosti čaja od duda u odnosu na mlečne proizvode za slučajeve osteoporoze.
Ovo piće nema samo jednog keca u rukavu, poznato je da reguliše šećer u krvi, jača imunološki sistem, podstiče zdravije starenje (zahvaljujući svojim antioksidansima), poboljšava zdravlje srca i ima protivupalna svojstva.
Kako napraviti čaj od duda?
Sastojci:
- 1-2 kašičice osušenih listova crnog duda
- 1/2 litre vode
Zakuvajte vodu, dodajte lišće i ostavite da stoji pet do deset minuta, procedite i spremno je za piće.
Bonus video: