Ne moramo da otrčimo do supermarketa kad god nam se jede nešto slatko, ili da naručimo desert. Pogotovo nam nisu potrebni posebni praznici kako bismo obradovali svoja čula i ukućane i prijatelje nekim finim kolačima koje će zauvek pamtiti, a zasigurno i recept tražiti!
SASTOJCI:
-
1 jaje
-
2 kasike mleka
-
Fil od pistaca:
-
250 ml mleka
-
2 zumanceta
-
50 g secera
-
20 g gustina
-
50 g krem od pistaca
-
50 g putera
-
šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
Pročitajte i ovo:
Za samo 300 dinara i 10 minuta, napravite savršenu PICU od STAROG HLEBA za večeru
Dinstani KROMPIR sa SPANAĆEM: Uživajte u pripremi, ali i fantastičnom mirisu!
HLADNE supe za VRELE dane: Kremaste i gotove za tili čas
U šerpu sipajte vodu, mleko, šećer, so i puter i zagrejte do samog ključanja. Sklonite sa ringle i dodajte brašno sa praškom za pecivo. Mešajte varjačom sve dok se testo ne odvaja od posude. Vratite vanglu na šporet i na manjoj temperaturi nastaviti da mešate minut-dva.
Ponovo sklonite sa ringle i dodajte jaje, sve vreme mešajući varjačom ili špatulom. Zatim dodajte i drugo jaje, nastavite da mešate a zatim dobijenu smesu izručite u poslastičarsku kesu,.
Na pleh na kome ćete peći kolače položite pek papir kako se ne bi zalepilo testo, a zatim polako kesom istisnite poput puslica jednu po jednu profiterolu.
Pecite na 200 stepeni tačno 20 mi nuta i ne otvarajte rernu za to vreme.
Sada je vreme za priporemu fila. Pomešajte mleko sa kremom od pistaća i polako zagrevajte na srednjoj temperaturi sve dok se smesa ne sjedini. Zasebno umutute žumanca sa šećerom, dodajte gustin i sve prelijte vrućim mlekom sa pistaćima.
Za pripremu fila potrebno je pomesati mleko sa kremom od pistaca i zagrevati na tihoj vatri do vrenja, odnosno da se krem potpuno otopi
Sve vratite na šporet, mešajte sve vreme kako bi se fil bolje zgusnuo, poput pudinga. Sklonite sa ringle i dodajte puter,a zatim mešajte dok se sve ne sjedini fino. Prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.
Promesati pa vratiti u serpu, a zatim sve zajedno staviti na sporet i mesati par minuta da se fil stegne (kao puding)
Ohladjen fil izmiksati mikserom par minuta pa sipati u dresir kesu sa zvezdastim nastavkom
Pecenim i ohladjenim profiterolima odseci vrh, tako da dobijete malu kapicu
Puniti ih pripremljenim filom, odozgo vratiti isecene kapice, posuti secerom u prahu i sluziti.