Najčešća greška koju mnoge domaćice prave pri odmrzavanju mesa jeste da ga ostave na radnoj ploči satima ili potope u toplu vodu. Oba metoda mogu dovesti do rizika od trovanja hrane. Dok se smrznuto središte još odleđuje, delovi mesa koji su bliže površini verovatno su već odmrznuti i postoji veća verovatnoća da se u njima razviju štetne bakterije.
Kako da brzo odledite meso
Ostavite meso u zatvorenoj ambalaži (originalnom pakovanju) ili ga stavite u nepropusnu plastičnu kesu. Time se sprečava da bakterije iz okoline ili vode uđu u meso. Zatim tako upakovano meso potopite u hladnu vodu koju je potrebno menjati svakih 30 minuta dok se meso potpuno ne odmrzne. Ovaj način koristite samo u hitnim slučajevima.
Najbolji način za odmrzavanje
Svi kuvari i stručnjaci slažu se oko jednog načina: meso iz zamrzivača prenesite u frižider i pustite da se prirodnim putem odmrzne tokom 24 sata. Ovo je najsigurniji, ali i najlakši način jer ne morate da brinete o potencijalnim rizicima. Jedina mana je ta što morate razmišljati unapred i isplanirati ručak bar jedan dan ranije.
.
Video:
.