Šta se u bašti obavezno mora uraditi pre prvih mrazeva: Evo šta učiniti za povrće, a šta za cveće

Slobodanka Ćorić Vesti 27.10.2024 07:41 0

Što se tiče setve, u ovo doba godine mogu da se sade šargarepa i rani grašak. Oni će klijati i ostati prilično mali tokom decembra i januara, a zatim će početi brzo da rastu

greenhouse in winter

Shutterstock

Malo je stvari koje je neophodno uraditi ovog meseca u bašti, ali kada je u pitanju briga o voću, povrću i cveću, uvek ima posla. Postoji nekoliko bitnih stvari koje ne treba zanemariti.

U novembru se obično ne razmišlja puno o plasteniku. Potreba za njim je veoma mala, posebno ako ste u oktobru posadili zimske salate, beli ili crni luk. Potreba za zalivanjem je takođe smanjena, a korovi su usporeni. Ipak, postoje neke ključne stvari koje ne treba zaboraviti.

Posao u plasteniku u novembru podrazumeva njegovo održavanje i pripremu za narednu sezonu. Najvažnije u ovo vreme je ventilacija. Vrata i otvori treba držati otvorenim tokom dana (ako vremenski uslovi to dozvoljavaju), a zatvorene noću. Ako imate posađene biljke, zalivanje gotovo da nije potrebno – najviše jednom nedeljno i to samo ujutro.

greenhouse in winter

Shutterstock

 

U novembru treba započeti i pripremu zemlje za rane prolećne useve dodavanjem komposta ili kompostiranog stajnjaka u zemlju. Što se tiče setve, u ovo doba godine mogu da se sade šargarepa i rani grašak. Oni će klijati i ostati prilično mali tokom decembra i januara, a zatim će početi brzo da rastu. Neki baštovani sade boraniju u novembru u plasteniku, ali je bolje sejati je u bašti kao spoljni usev.

U kontejnere može da se posadi zimska salata, ali će berba početi tek na proleće. Takođe, može da se sadi korijander i kopar (po 5 semenki u ćeliji) ili spanać (4 semenke po ćeliji). U novembru se završavaju svi letnji usevi, osim paradajza, ukoliko nema mraza i vreme nije hladno. Još uvek se mogu brati rotkvice, salate, mladi luk, spanać, paradajz i repa.

Ako u bašti imate paškanat, izvadite ga nakon prvih mrazeva, kada će mu ukus postati slađi. U ovom periodu trebalo bi da pripremite deo bašte za višegodišnje biljke, a možete posaditi rabarbaru i šparglu. Važno je postaviti daske na zemlju duž glavne staze kroz baštu kako biste omogućili pristup bez sabijanja tla dok hodate. Takođe, vreme je da se po površini zemlje baci sveže stajsko đubrivo tamo gde niste ništa posadili, kako bi se zemlja nahranila tokom zime. Ako volite cveće, idealno je vreme za zaštitu lukovica koje su na otvorenom. Takođe, vreme je za okopavanje ruža i ukrasnog grmlja.

Komentari (0)
Loading