Ako ga ukiselite prerano, brzo se pokvari: Evo koji su vremenski uslovi najbolji za stavljanje kupusa

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 24.10.2024 11:55 0

Ukoliko su temperature preko 22 stepena, kupus će brzo promeniti boju, pojaviće se takozvani cvet, bela skrama na vrh bureta

kiseli kupus

Shutterstock

Ukoliko volite kiselo povrće, turšija je odličan izbor, a kako jedan od glavnih izvora vitamina C tokom zime može da posluži i kiseli kupus.

Ipak, važno je znati kako ga pravilno ukiseliti, kako ga sačuvati što duže tokom zime i koje je najbolje vreme da ga stavite u bure, tako da stigne baš onda kada je potrebno.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Najbolje vreme za kiseljenje kupusa je sredina oktobra. Od ovoga se može odstupiti ukoliko su vremenske prilike netipične, pa je, na primer, kao ove godine, napolju još uvek previše toplo. Tada, kišeljenje kupusa možete pomeriti za kraj meseca i time mu produžiti rok trajanja.

Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne na nivou od 18 do 21 stepen Celzijusa.

U ovim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako ukiseli. Ukoliko su temperature preko 22 stepena, kupus će brzo promeniti boju, pojaviće se takozvani cvet, bela skrama na vrh bureta i to je znak da treba sprečiti fermentaciju, jer bi kupus brzo mogao da se pokvari.

Za fermentaciju kiselog kupusa u procesu kiseljenja obično je potrebno i do četiri nedjelje, pa ako ovaj proces započnete krajem septembra, možete računati na to da ćete već u oktobru ili početkom novembra imati ukusan kiseli kupus.

Ukoliko želite da ga duže sačuvate, a primetite da se stvara cvet i da će kupus da se pokvari u bure dodajte vinobran i tim ćete preseći proces fermentacije. Tako ga možete sačuvati gotovo tokom cele zime i u njegovom ukusu uživati sve do ranog proleća.

Recept za kiseli kupus

Glavice kupusa koje su tek ubrane treba ostaviti da odstoje nekoliko dana. Potom ih oprati, očistiti oštećene glavice i izdubiti koren.

Ređati glavicu po glavicu u bure, pa svaku glavicu napuniti solju. Rupe popuniti četvrtkama kupusa i preko njih sipati po malo soli.

Kad ste poslagali sav kupus, ostavite ga da odstoji preko noći i sutradan sipajte vodu. Važno je da sav kupus bude u vodi, a za to vam može poslužiti neki teži kamen ili flaša sa vodom kojom možete pritisnuti kupus.

Nakon što prođe 24 sata otvorite bure, dospite vodu, probajte da li je dovoljno slano, ako nije dodajte još malo soli ako treba i ponovo dobro zatvorite bure. Narednih 7 dana svakog dana crevnom produvajte bure, kako bi se so što bolje rastopila i kako bi voda ostala bistra.

Nakon 7 do 10 dana kupus bi trebao da promeni boju i počne da fermentiše. U njemu ćete uživati tokom cele zime.

 

img
24. 06. 2025 14:54

TRUDNA DUBRAVKA ĐEDOVIĆ Damir Handanović čeka prvo dete, evo u kakvom stanju je ministarka

img
23. 06. 2025 07:48

SAVRŠEN BEG OD VRUĆINE: Akva parkovi širom Srbije nude osveženje koje se pamti – tobogani, bazeni i lud provod bez kraja!

img
16. 06. 2025 08:16

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
09. 06. 2025 09:06

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

img
24. 06. 2025 15:06

VELIKI POŽAR KOD KOKINOG BRODA! Zapalio se šleper na putu! (VIDEO)

img
24. 06. 2025 14:59

IZRAELSKI UDAR POGODIO IRANSKI ZATVOR: Među mrtvima i civili u poseti

img
20. 06. 2025 10:20

Neodoljiva ponuda! Na ovom letovalištu: 10 noćenja po ceni 7 | 9 noćenja po ceni 6 – uz samo 299€ akontacije i dodatni popust čak do -10%!

img
12. 06. 2025 13:12

Ubedljivo najtraženija destinacija u Africi ovog leta! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

img
24. 06. 2025 12:20

Sezona 2025/2026 - uvek na tribinama, uvek zajedno

img
24. 06. 2025 15:00

ZENICA: Voz izleteo sa šina

img
24. 06. 2025 14:47

Sastanak Dačića i Gobrana u Kairu: Fokus na radnim vizama i sprečavanju zloupotreba (FOTO)

img
24. 06. 2025 15:04

TRANSFER BOMBA! Najnovije vesti iz KK Crvena zvezda su oduševile "delije"!

img
24. 06. 2025 15:04

Uživo na Pinku: Haos u najavi, počinje IGRA ISTINE! (VIDEO)

img
24. 06. 2025 14:57

I OPET PONOVO NA VIDOVDAN!

img
30. 05. 2025 09:21

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

Komentari (0)