Hrana dugovečnih: Jedite ovu salatu, od nje nema ništa zdravije, a sprečava nakupljanje masnih naslaga

Slobodanka Ćorić Vesti 15.10.2024 13:37 0

Obezbeđuje vitamine A, K i kompleks vitamina B, koji pomažu u prevenciji raznih gastrointestinalnih problema, kao što su čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu

Hrana dugovečnih: Jedite ovu salatu, od nje nema ništa zdravije, a sprečava nakupljanje masnih naslaga

pixabay

Prednost kiselog kupusa leži u visokom sadržaju vitamina C. Osim toga, popularan je kao sredstvo protiv mamurluka i doprinosi opštem zdravlju. Samo 100 grama kiselog kupusa sadrži 20 miligrama vitamina C, što jača imuni sistem i usporava proces starenja ćelija i tkiva.

Kiseli kupus takođe obezbeđuje vitamine A, K i kompleks vitamina B, koji pomažu u prevenciji raznih gastrointestinalnih problema, kao što su čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Osim toga, kiseli kupus može smanjiti nivo holesterola u krvi i sprečiti razvoj malignih ćelija. Zahvaljujući tartronskoj kiselini, odličan je dijetetski izbor jer sprečava nakupljanje masnih naslaga.

Recept za kiseli kupus:

Sastojci:

  • 2 glavice kupusa
  • 6 većih šargarepa
  • So (40 gr po 1 kg povrća)
  • Voda

Priprema:

Kupus i šargarepu izrendajte i dobro promešajte.

Stavite smesu u plastično bure, ređajući povrće i so.
Prelijte povrće vodom dok ne ogrezne. Pritisnite poklopcem i kamenom da se dobro slegne.
Ostavite da ukisne. Nakon nekoliko dana, proverite i uklonite eventualnu pjenu.
Kada se kupus i šargarepa ukisele, služite salatu. Ne postoji zdraviji obrok od ovog!

 

 

 

Komentari (0)
Loading