Prednost kiselog kupusa leži u visokom sadržaju vitamina C. Osim toga, popularan je kao sredstvo protiv mamurluka i doprinosi opštem zdravlju. Samo 100 grama kiselog kupusa sadrži 20 miligrama vitamina C, što jača imuni sistem i usporava proces starenja ćelija i tkiva.
Kiseli kupus takođe obezbeđuje vitamine A, K i kompleks vitamina B, koji pomažu u prevenciji raznih gastrointestinalnih problema, kao što su čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
Osim toga, kiseli kupus može smanjiti nivo holesterola u krvi i sprečiti razvoj malignih ćelija. Zahvaljujući tartronskoj kiselini, odličan je dijetetski izbor jer sprečava nakupljanje masnih naslaga.
Recept za kiseli kupus:
Sastojci:
- 2 glavice kupusa
- 6 većih šargarepa
- So (40 gr po 1 kg povrća)
- Voda
Priprema:
Kupus i šargarepu izrendajte i dobro promešajte.
Prelijte povrće vodom dok ne ogrezne. Pritisnite poklopcem i kamenom da se dobro slegne.
Ostavite da ukisne. Nakon nekoliko dana, proverite i uklonite eventualnu pjenu.
Kada se kupus i šargarepa ukisele, služite salatu. Ne postoji zdraviji obrok od ovog!