Najbolji način za čuvanje krompira: Ovako će ostati svež celu zimu, neće proklijati i omekšati!

Vesti 01.10.2024 17:08 0

Krompir treba pravilno skladištiti kako bi se sprečilo njegovo klijanje, omekšavanje i buđanje.

krompir

Shutterstock

Tokom zime krompir često propadne, najčešće zbog nepravilnog skladištenja. Proklija ili omekša i ne može da se jede. Evo kako da ga čuvate kako biste to sprečili. Ostaće svež do proleća.

Nikako ga ne držite u frižideru

Važno je čuvati krompir na hladnom i suvom mestu, ali izbegavajte frižider. Hladno i vlažno okruženje može ubrzati kvarenje krompira umesto da ga spreči. Ako primetite da se stvara nekoliko klica, odmah ih isecite i upotrebite krompir. Velika količina klica može da znači da ga treba baciti. Pre pripreme, krompir nemojte da perete jer vlaga podstiče stvaranje klica.

Čuvajte ga sa jabukama

Klijanje krompira može lako da se spreči. Naše bake su koristile prirodne načine za sve, pa i za to. Šta su stavljale u krompir? Jabuke. One ispuštaju gas etilen - prirodni biljni hormon koji usporava proces zrenja i nicanja krompira. Stavite krompir u pletenu korpu zajedno sa nekoliko jabuka i značajno ćete mu produžiti rok trajanja.

krompir

Shutterstock

 

Proklijao krompir nije zdrav

Čuvanje krompira, posebno duže vreme, može biti pravi izazov. Ako kupite malo više, pa ga na iskoristite odmah, može da proklija. Proklijali krompir ne znači samo da ćete ostati bez ručka, već ukazuje na povećan nivo solanina, sastojka koji je prirodno namenjen za odbijanje štetočina, ali potencijalno štetan ako se konzumira u velikim količinama.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading