Tokom zime krompir često propadne, najčešće zbog nepravilnog skladištenja. Proklija ili omekša i ne može da se jede. Evo kako da ga čuvate kako biste to sprečili. Ostaće svež do proleća.
Nikako ga ne držite u frižideru
Važno je čuvati krompir na hladnom i suvom mestu, ali izbegavajte frižider. Hladno i vlažno okruženje može ubrzati kvarenje krompira umesto da ga spreči. Ako primetite da se stvara nekoliko klica, odmah ih isecite i upotrebite krompir. Velika količina klica može da znači da ga treba baciti. Pre pripreme, krompir nemojte da perete jer vlaga podstiče stvaranje klica.
Čuvajte ga sa jabukama
Klijanje krompira može lako da se spreči. Naše bake su koristile prirodne načine za sve, pa i za to. Šta su stavljale u krompir? Jabuke. One ispuštaju gas etilen - prirodni biljni hormon koji usporava proces zrenja i nicanja krompira. Stavite krompir u pletenu korpu zajedno sa nekoliko jabuka i značajno ćete mu produžiti rok trajanja.
Proklijao krompir nije zdrav
Čuvanje krompira, posebno duže vreme, može biti pravi izazov. Ako kupite malo više, pa ga na iskoristite odmah, može da proklija. Proklijali krompir ne znači samo da ćete ostati bez ručka, već ukazuje na povećan nivo solanina, sastojka koji je prirodno namenjen za odbijanje štetočina, ali potencijalno štetan ako se konzumira u velikim količinama.
Bonus video: