Domaću kafu svi pogrešno kuvamo: Ovo je najčešća greška koju ljudi prave, a uništava joj ukus

Vesti 01.10.2024 11:55 0

Kuvanje kafe deluje jednostavno, ali većina ljudi napravi bar jednu grešku, koja joj pokvari ukus.

kafa

Shutterstock

Ljubitelji crne kafe odlično razlikuju kada je dobro skuvana ili slaba „kao čaj“. Postoje pravila koja omogućavaju da turska kafa ima bogatu aromu i ukus. Jedno od najvažnijih je da kupite kvalitetnu kafu. Zatim ispoštujte pravilan postupak kuvanja, kako biste izbegli greške koje kvare ukus kafe.

Voda ne treba da provri

Kada stavite džezvu sa vodom na ringlu, ne čekajte da provri. Kada se zagreje do ključanja, sklonite sa ringle. Trećinu vode sipajte u šolju, pa dodajte kafu. Stavite jednu punu kašičicu za svaku šoljicu ili dve kašičice ako su šolje velike. Promešajte da nema grudvica.

kafa

Shutterstock

 

Zatim vratite kafu na ringlu i kad se podigne do vrha džezve, sklonite je, pa dodajte vodu koju ste odlili, vratite na vruću ringlu i ostavite da provri. Kada provri, sklonite sa šporeta i nikako ne mešajte. Samo ostavite da stoji 3-4 sekunde. Zatim dodajte kašičicu hladne vode i sipajte u šolje. Ukoliko pijete kafu sa šećerom, dodajte ga u hladnu vodu, u džezvu, pre nego što je stavite na ringlu.

Greške koje kvare kvalitet skuvane kafe

1. Ne mešajte previše, to kvari ukus kafe.

2. Ne čekajte da se nekoliko puta podigne do vrha džezve, to takođe menja ukus kafe.

3. Kada zakuvate kafu, provri i sklonite je sa ringle – ne mešajte više.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading