Ljubitelji crne kafe odlično razlikuju kada je dobro skuvana ili slaba „kao čaj“. Postoje pravila koja omogućavaju da turska kafa ima bogatu aromu i ukus. Jedno od najvažnijih je da kupite kvalitetnu kafu. Zatim ispoštujte pravilan postupak kuvanja, kako biste izbegli greške koje kvare ukus kafe.
Voda ne treba da provri
Kada stavite džezvu sa vodom na ringlu, ne čekajte da provri. Kada se zagreje do ključanja, sklonite sa ringle. Trećinu vode sipajte u šolju, pa dodajte kafu. Stavite jednu punu kašičicu za svaku šoljicu ili dve kašičice ako su šolje velike. Promešajte da nema grudvica.
Zatim vratite kafu na ringlu i kad se podigne do vrha džezve, sklonite je, pa dodajte vodu koju ste odlili, vratite na vruću ringlu i ostavite da provri. Kada provri, sklonite sa šporeta i nikako ne mešajte. Samo ostavite da stoji 3-4 sekunde. Zatim dodajte kašičicu hladne vode i sipajte u šolje. Ukoliko pijete kafu sa šećerom, dodajte ga u hladnu vodu, u džezvu, pre nego što je stavite na ringlu.
Greške koje kvare kvalitet skuvane kafe
1. Ne mešajte previše, to kvari ukus kafe.
2. Ne čekajte da se nekoliko puta podigne do vrha džezve, to takođe menja ukus kafe.
3. Kada zakuvate kafu, provri i sklonite je sa ringle – ne mešajte više.
Bonus video: