Zašto se uz kafu uvek služi čaša vode? Doktorka objasnila razlog, savetuje da se prva jutarnja uvek tako pije

Vesti 30.08.2024 09:20 0

Mnogi ljudi ne počinju dan bez šolje kafe. Tek kada je popiju izađu iz kuće u susret novim obavezama.

kafa

Shutterstock

Da li ste znali da uz jutarnju kafu treba da popijete čašu vode? Kada ujutro uz kafu popijete vodu, manja je verovatnoća da ćete dehidrirati, što je važno jer čak i blaga dehidracija može uticati na fizičke i mentalne sposobnosti.

Kafa i voda se dopunjuju

Kafa može da razbudi, poboljša varenje i spreči zatvor. Kofein koje se nalazi u kafi je diuretik i izaziva mokrenje, a voda će nadoknaditi izgubljenu tečnost“, kaže lekar opšte prakse Filipa Kaj. „Važno je da ostanete hidrirani pa uvek treba piti dovoljno vode kako biste nadoknadili tečnost izgubljenu znojenjem i varenjem“. Telu je voda potrebna za podmazivanje zglobova, regulisanje temperature, prenos i izlučivanje hranljivih materija, a neki faktori, poput fizičkih vežbi, vrućine i lekova, mogu ubrzati njen gubitak. „Budući da tokom noći ne pijemo vodu, telo je ujutru često blago dehidrirano, posebno ako spavate u pretoploj prostoriji ili ste veče pre pili alkohol“, kaže doktorka.

Umesto vode može mleko

Mnogi smatraju da im čaša hladne vode ujutru pomaže da se razbude. Uostalom, dehidracija čini organizam umornim i izaziva vrtoglavicu. Ipak, iako je voda najzdravija tečnost, ne treba baš svaki dan započinjati čašom vode, kaže doktorka. „Nekima je, na primer, ako ne mogu da doručkuju, bolje da popiju čašu mleka, jer ono sadrži proteine i masti. U svakom slučaju, bitno je da nešto popijete ujutro uz kafu, a sami odlučite hoće li to biti voda ili nešto drugo“, ističe doktorka.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading