"Smrdibube mi napale kuću": Čovek iz Inđije doživeo pravi horor, zidovi se crne od insekata, eko kako sprečiti najezdu

Slobodanka Ćorić Vesti 27.09.2024 10:44 0

Ono što je zatekao čovek iz Inđije ravno je sceni iz horor filma. Njegova kuća doslovno je okupirana smrdibubama

smrdibube

Printscreen/Youtube

Ove bube, poznate po svom neprijatnom mirisu, lako pronalaze put u naše domove. Iako su neškodljive, njihovo prisustvo može biti izuzetno iritantno. Poznato je da smrdibube pred kraj leta traže toplotu, pa u sve većem broju ulaze u kuće i stanove. Verovatno vam ispadaju iz odeće koju pokupite sa terase ili ih viđate kako mile po okviru prozora. Međutim, ono što je zatekao čovek iz Inđije ravno je sceni iz horor filma. Njegova kuća doslovno je okupirana smrdibubama, prekrivene su spoljne zidove, a ne smemo ni da zamislimo kakva je situacija unutra.

Smrdibube su pre svega značajne kao štetočine u poljoprivrednoj proizvodnji ali da su se poslednjih godina prenamnožile i dobile su na značaju kao organizmi koji bitno narušavaju kvalitet života ljudi ulazeći u njihove stanove i kuće.

Sreća je da naše domaće vrste ne predstavljaju veći problem za razliku od invazivnih vrsta smrdibuba – Zelene smrdibube Nezara viridula koje su introdukovane iz područja Afrike, i smeđe smrdibube Halyomorpha halys introdukovana iz područja Azije.

U nastavku su navedeni efikasni načini kako se rešiti smrdibuba i sprečiti njihov povratak.

Kako se rešiti smrdibuba

Zatvorite ulaze: Prvo, proverite prozore, vrata i druge otvore kako biste zatvorili sve moguće ulaze. Koristite brtvila i mrežice kako biste sprečili ulazak ovih buba.

Uklonite privlačne mirise: Smrdibube su privučene određenim mirisima, poput zrelih plodova i otpada. Redovno čistite kuhinju, praznite kante za smeće i uklonite voće koje je previše zrelo.

Korišćenje prirodnih repelenta: Sprejevi na bazi eteričnih ulja, poput peperminta ili lavande, mogu delovati kao prirodni repelenti. Pomešajte nekoliko kapi eteričnog ulja s vodom i prskajte po mestima gde se bube često pojavljuju.

Postavljanje zamki: U trgovinama se mogu naći specijalizovane zamke za smrdibube. Ove zamke su efikasne u hvatanju buba koje već ulaze u vaš dom.

Sprečavanje nakupljanja: Održavajte svoj vrt i dvorište. Uklonite otpad, lišće i druge materijale koji mogu pružiti sklonište smrdibubama.

Profesionalna pomoć: Ako se problem nastavi, razmislite o angažovanju profesionalnog deratizatora. Oni mogu primeniti efikasne metode suzbijanja štetočina koje su sigurne za vaš dom.

Komentari (0)
Loading