Ne smrzavajte se: Stručnjak iz jedne od najhladnijih zemalja na svetu ima jeftin trik koji će vas ugrejati ove jeseni

Vesti 20.09.2024 16:43 0

Preživljavanje oštrih zima je uobičajeno u Finskoj...

hladnoća

Shutterstock

Iako je ovih dana bilo lepo i toplo vreme, svesni smo da će se to uskoro promeniti, jer je jesen odmah iza ugla. S obzirom na povećanje troškova, ljudi će nastaviti da pokušavaju da minimiziraju upotrebu grejanja.

Ipak, borba protiv hladnoće ne mora isprazniti džepove. Ekspert za očuvanje energije otkrio je genijalne metode koje neće oštetiti vaš novčanik, a efikasno će vas ugrejati.

grejanje

Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Preživljavanje oštrih zima je uobičajeno u Finskoj, tako da Timu Salminen, izvršni direktor finske veb stranice za poređenje električne energije Sahkosopimukset, donosi neprocenjivu mudrost za suzbijanje hladnoće.

Trik sa aluminijumskom folijom

Timu se zalaže za jednostavan, ali značajan potez: „Jedan od najjeftinijih i najefikasnijih trikova je postavljanje aluminijumske folije iza radijatora, posebno one pričvršćene za spoljne zidove. Folija odbija toplotu nazad u prostoriju umesto da mu omogući da pobegne kroz zidove. To je pristupačan trik koji može značajno da poboljša efikasnost vašeg grejanja.

Utoplite se

On takođe predlaže nošenje više slojeva kao direktnu strategiju za lično grejanje, prenosi Teesside Live.

Timu je savetovao: „Iako je dodavanje dodatnih slojeva očigledan izbor, postoji pametan način da se to uradi kako biste se maksimalno ugrejali. Ključno je da nosite osnovni sloj koji odvodi vlagu, kao što je termo ili merino vuna. Zatim obucite srednji sloj poput pliša, koji zadržava toplotu tela, i na kraju, spoljni sloj otporan na vetar.

Sprečite promaju

Timu je predložio: ,,Promaja drastično smanjuje ukupnu toplotu u vašem domu. Proverite da li ima promaje oko vrata, prozora, pa čak i poštanskih sandučića. Lako i jeftino rešenje je da koristite sredstva za sprečavanje promaje, koja se mogu napraviti od starih čarapa ili peškira smotanih i postavljenih duž vrata."

Zagrejte krevet na starinski način

Timu je preporučio: „Električna ćebad ili grejani dušeci mogu biti malo skupi, ali postoji alternativa. Zagrejte krevet na staromodan način tako što ćete napuniti nekoliko flaša tople vode i staviti ih ispod ćebadi na 20 minuta. To je jeftin i efikasan način. Možete ih pomerati na različite delove tela po potrebi."

Kuvajte više jela

Timu je izjavio: „Postoji dvostruka korist od češćeg kuvanja tokom zime. Ne samo da kuvanje proizvodi toplotu, već i češće korišćenje rerne ili ploče za kuvanje može da zagreje kuhinju i okolne prostorije. Da biste to iskoristili, ostavite vrata rerne otvorena nakon kuvanje kako bi se zaostala toplota proširila po kući."

 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading