Grejanje ne uključujte iznad ove temperature: Stručnjak otkrio koliko stepeni treba da bude u prostoriji za prijatan boravak i mali trošak

Vesti 19.09.2024 19:37 0

Posle naglog pada temperature, mnogi su u iskušenju da uključe grejanje, makar uveče.

žena

Shutterstock

Možda vam je primamljivo da uključite grejanje u večernjim satima kada je u kući hladno, ali prema stručnjacima još nije vreme za to. Kao deo novog istraživanja firme „Yell“, Dejvid Doran iz firme „Blackstone Plumbing & Heating“ savetuje da se grejanje uključi tek kad temperatura prostorije padne ispod 18 stepeni.

Koliko temperatura u stanu treba da bude?

"Za starije ili osetljive osobe preporučuje se održavanje temperature oko 20 stepeni. U mnogim mestima od početka do sredine oktobra temperature obično počnu da padaju pa se tada najčešće uključuje grejanje", objasnio je stručnjak.

Ali postoji još jedna greška koju ljudi često prave, a umesto da smanji račun za struju, to ga poveća. Jeste li čuli da je energetski efikasnije imati centralno grejanje na niskoj temperaturi u svakom trenutku? To bi vam moglo učiniti više štete nego koristi. "Efikasnije je grejati samo kada je to potrebno. Korišćenje termometra može pomoći u održavanju prijatne temperatura uz smanjenje trošenja energije", rekao je stručnjak.

Grejanje ne uključujte iznad ove temperature: Stručnjak otkrio koliko stepeni treba da bude u prostoriji za prijatan boravak i mali trošak

Shutterstock

 

Kada uključite grejanje, povećanje toplote neće brže zagrejati vaš dom, to samo povećava potrošnju energije. U skladu s tim, stručnjak predlaže postavljanje termostata između 18 i 21 stepeni za prijatan boravak i efikasno trošenje struje ili drugog energenta.

Ostavljanje uključenog grejanja preko noći

Ako razmišljate da li da ostavite grejanje uključeno preko noći, savet je - nemojte. "Smanjivanjem termostata ili korišćenjem rasporeda grejanja tokom noći, štedi se energija. Alternativno, korišćenje tople odeće može vam omogućiti udobnost bez oslanjanja na grejanje", savetuje stručnjak napominjući da je ostavljanje uključenog grejanja dok spavate nepotrebno i skupo. Umesto toga, isplati se isključiti grejanje 20 minuta pre nego što odete u krevet kako bi preostala toplota ostala u kući dok spavate.

Bonus video:

 

@najzena.rs Mladoženja ponizio mladu! Bolje joj je da se odmah razvede! #fypシ゚viral #fypシ #najzena #žena #muž #svadba ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading