Rešite se zauvek osećaja pospanosti: Evo zašto se budite umorni, čak i ako ste se dobro naspavali

Tatjana Badarević Vesti 21.09.2024 08:12 0

Stručnjakinja za spavanje iz Amerike otkriva zašto ste pospani, čak i ako ste dovoljno spavali. Jedan genijalan savet može pomoći da se rešimo osećaja pospanosti koji nas često prati.

buđenje

Shutterstock

 

Postoji razlog zbog kojeg se budite umorni čak i ako ste spavali više od osam sati, ali i način kako to popraviti. O spavanju se ne može pregovarati kada je u pitanju vođenje zdravog načina života, a možete sprečiti i taj dugotrajni osećaj pospanosti koji često imate. Stručnjakinja za spavanje Adison Jarman je na TikToku podelila video u kojem je objasnila kako biste trebali da spavate u ciklusima od 90 minuta.

Adison otkriva zašto tačno prolazite kroz dan "umorni" uprkos preporučenoj količini sna. U videu koji je podelila sa svojim TikTok pratiocima, Jarman je objasnila da biste trebali spavati u ciklusima od 90 minuta.

 

@addison.jarman More info in the comments 😴 🙌🏻 #addisontaughtme ♬ original sound - Addison Jarman

 

S obzirom na to da ljudi spavaju u ciklusima od 90 minuta, osećaćete se znatno manje umorno ako se probudite na kraju jednog od ciklusa od 90 minuta. Da biste to učinili, jednostavno morate shvatiti u koje vreme treba da se probudite, a zatim brojati unazad u blokovima od 90 minuta kako biste videli u koliko sati treba da zaspite noću.

Prema Psychology Today, tokom ovog 90-minutnog ciklusa spavanja, osoba prolazi kroz pet faza sna. Prve četiri faze, NREM, sadrže san bez brzog pokreta očiju, dok je peti stupanj, REM, mesto gde se događa brzo kretanje očiju.

Bonus video:

 

@najzena.rs Stiže pomračenje meseca, 18. septembra i donosi drastične promene #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #viraltiktok #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading