Zašto se urinarne infekcije često vraćaju: Evo koje namirnice treba izbegavati jer mogu pogoršati situaciju

Slobodanka Ćorić Vesti 09.09.2024 10:50 0

Dok su antibiotici glavni tretman za ove infekcije, istraživanja sugeriraju da prehrambene navike mogu igrati značajnu ulogu u prevenciji i upravljanju ovim stanjem

urinarne infekcije

Shutterstock

Urinarne infekcije (UI) su čest problem, posebno kod žena, a uzrokovane su bakterijama koje ulaze u mokraćni sistem i izazivaju upalu. Dok su antibiotici glavni tretman za ove infekcije, istraživanja sugeriraju da prehrambene navike mogu igrati značajnu ulogu u prevenciji i upravljanju ovim stanjem.

1. Hidratacija i urinarni sistem

Jedan od ključnih faktora u prevenciji urinarnih infekcija je adekvatna hidratacija. Voda pomaže u "ispiranju" bakterija iz mokraćnog sistema. Nedovoljna konzumacija tečnosti može povećati rizik od infekcija, jer urinarni trakt ne bude dovoljno ispražnjen. Povećani unos vode i drugih tečnosti može značajno smanjiti rizik od razvoja UI.

2. Uloga određenih namirnica

Neke namirnice imaju potencijal da utiču na zdravlje mokraćnog sistema:

Kiseli plodovi i sokovi: Konzumiranje sokova od brusnica i borovnica može smanjiti učestalost urinarnih infekcija. Ove bobice sadrže sastojke koji sprečavaju bakterijama da se lepe za zidove mokraćnog sistema. Sok od brusnice, u posebnom obliku, često se koristi kao preventivna mera za urinarne infekcije.

Začini i začinjena hrana: Ove namirnice mogu iritirati mokraćni sistem kod nekih ljudi i povećati osećaj nelagodnosti ili bol. Ako ste skloni urinarim infekcijama, možda bi trebalo da izbegavate veoma začinjenu hranu.

Mlečni proizvodi: Istraživanja sugerišu da probiotici sadržani u jogurtu i drugim fermentisanim mlečnim proizvodima mogu pomoći u održavanju zdrave ravnoteže bakterija u mokraćnom sistemu, što može pomoći u prevenciji infekcija.

3. Smanjenje rizika od razvoja UI

Niska potrošnja alkohola i kofeina: Ove supstance mogu biti iritantne za mokraćni sistem i povećati potrebu za čestom upotrebom WC-a, što može povećati rizik od infekcija.

Uravnotežena ishrana: Ishrana bogata vlaknima, vitaminima i mineralima može pomoći u održavanju zdravlja mokraćnog sistema. Povrće, voće, integralne žitarice i nemasni proteini mogu doprineti sveukupnom zdravlju i smanjiti rizik od infekcija.

Za osobe koje su sklone urinarim infekcijama, preporučuje se konzumacija dovoljnih količina tečnosti, posebno vode, kao i integracija namirnica koje mogu pomoći u održavanju zdrave ravnoteže bakterija. Ako primetite simptome urinarne infekcije, kao što su bol prilikom mokrenja, učestalo mokrenje ili bol u donjem delu stomaka, važno je obratiti se lekaru za pravilan tretman.

U zaključku, iako hrana sama po sebi ne može potpuno sprečiti urinarne infekcije, pravilna ishrana i hidratacija mogu igrati značajnu ulogu u smanjenju rizika i upravljanju ovim stanjem. Kao i uvek, važno je konsultovati se sa zdravstvenim radnikom za individualne savete i tretmane.

 

Komentari (0)
Loading