Stručnjuci upozoravaju: Popularno voće može opasno uticati na neke lekove

Slobodanka Ćorić Vesti 05.09.2024 15:50 0

Ovo može dovesti do povećanja ili smanjenja nivoa leka u krvi, što može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

narandža

pixabay

Konzumacija grejpfruta može značajno uticati na efikasnost i bezbednost različitih lekova, zbog čega je važno razumeti kako ovaj voćni sok može da promeni način na koji lekovi deluju u telu.

Grejpfrut i njegova kiselost mogu uticati na enzime u jetri i crevima koji su odgovorni za metabolizam lekova. Ovo može dovesti do povećanja ili smanjenja nivoa leka u krvi, što može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Kako grejpfrut utiče na lekove?

Inhibicija enzima: Grejpfrut može inhibirati aktivnost enzima CYP3A4, koji je ključan za metabolizam mnogih lekova u jetri i crevima. Kada je ovaj enzim blokiran, lekovi se sporije razgrađuju i njihova koncentracija u krvi može rasti, što može povećati rizik od neželjenih efekata ili predoziranja.

Povećanje apsorpcije: Grejpfrut može povećati apsorpciju nekih lekova iz creva u krvotok, što može dovesti do prekomernog izlaganja tela tim lekovima. Ovo može rezultirati pojačanim neželjenim reakcijama i nuspojavama.

Interakcije sa različitim lekovima: Interakcije sa grejpfrutom nisu ograničene samo na jedan tip lekova. Ovaj voćni sok može uticati na lekove za snižavanje krvnog pritiska, lekove za srce, statine (lekove za snižavanje holesterola), lekove za lečenje depresije, pa čak i lekove koji se koriste u lečenju raka. Zbog toga je važno biti oprezan i obavestiti lekara o konzumaciji grejpfruta.

Upozorenja na pakovanju

 Mnogi lekovi koji se izdaju na recept ili bez recepta uključuju upozorenja o konzumaciji grejpfruta. Uvek pročitajte uputstvo za lek i obratite pažnju na moguće interakcije.

 Ako redovno pijete grejpfrutov sok i uzimate lekove, razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom o mogućim interakcijama. Oni vam mogu pomoći da prilagodite dozu ili pronađete alternativne lekove koji nisu pogođeni ovom interakcijom.

 Ako primetite neuobičajene simptome, poput glavobolje, vrtoglavice, bolova u stomaku ili promene u krvnom pritisku, obavezno se obratite svom lekaru.

Konzumacija grejpfruta može značajno uticati na način na koji lekovi funkcionišu u telu. Razumevanje ove interakcije može vam pomoći da izbegnete potencijalne neželjene efekte i osigurate da vaši lekovi budu što efikasniji i sigurniji. Uvek se konsultujte sa stručnjakom pre nego što napravite bilo kakve promene u svojoj ishrani ili režimu lekova.

 

 

Komentari (0)
Loading