Kada telo počne da viče: Doktori objašnjavaju 8 neobičnih zvukova koje proizvodi naš organizam, obratite pažnju na ove simptome

Vesti 05.09.2024 10:08 0

Uglavnom, su ovo normalni zvuci i ne bi trebalo da budu razlog za zabrinutost

vrat

Shutterstock

Pucketanje, šuštanje i zvonjenje po telu obično nisu znak bolesti, ali ponekad mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme.

Ljudsko telo svakodnevno proizvodi različite zvukove, ali većina njih je svima poznata. Od kijanja, ispuštanja vetrova i mljackanja, obično ne razmišljamo previše o njima.

kijanje

Shutterstock

 

Best Health je opisao nekoliko uobičajenih zvukova koje proizvodi telo. Uglavnom, su ovo normalni zvuci i ne bi trebalo da budu razlog za zabrinutost. U nekim slučajevima, međutim, ukazuju na zdravstvene probleme, u kom slučaju je najbolje potražiti savet lekara. 

Zvonjenje u ušima

Moguće je da posle dugog dana položite glavu na jastuk i čujete šuštanje. Taj čudan zvuk je zvuk krvi koja prolazi kroz vratne vene iza vašeg uha. Šuštanje se čuje kada jastuk blokira spoljašnju buku. Ako je zvuk prisutan i tokom dana, odnosno dok ne ležite, možda su krive alergije ili infekcije. Obično će nestati sam od sebe, ali dekongestiv može pomoći.

Pucketanje u vratu 

Kada okrenete glavu i osetite i čujete pucketanje, možete se brinuti da nešto nije u redu, ali to je normalna pojava. Vrat se sastoji od nekoliko zglobova, od kojih je svaki ispunjen tečnošću i omotačem. Pritisak na tečnost se smanjuje savijanjem ovih spojeva i oslobađaju se mali mehurići vazduha. Oslobađanje tih mehurića je zvuk koji čujete. Ova pojava je sasvim normalna, ali ako je praćena jakim bolom, posebno ako se širi niz ruku, vreme je da se obratite lekaru jer može biti u pitanju nervni poremećaj.  

Tutnjava u stomaku 

Taj čudan zvuk koji čujete posle večere je samo vazduh i tečnost koja se kreće kroz digestivni trakt. Ako čujete grkljanje na prazan stomak, vaša creva možda čiste ostatke hrane i tečnosti iz prethodnih obroka ili signaliziraju da je vreme za jelo. Zvuk visokog tona praćen grčevima, bolom ili mučninom, ali bez pražnjenja creva, zahteva medicinsku intervenciju. U ovom slučaju, zvuk može ukazivati na delimičnu opstrukciju creva koja ponekad zahteva operaciju. 

Čudan zvuk disanja tokom vežbanja 

Da li ste ikada čuli i osetili osećaj vazduha koji izlazi iz vaših usta praćen čudnim zvukom dok ste se istezali ili vežbali jogu? To je sasvim normalna reakcija tela. U određenim pozama, disajni putevi se sužavaju, a prolazak vazduha kroz njih proizvodi zvuk drugačiji od normalnog disanja. Ako čujete sličan zvuk dok se odmarate ili u uspravnom položaju, a prati ga otežano disanje, bilo bi dobro proveriti da nije u vezi sa alergijom ili drugim ozbiljnijim stanjima. 

Vaginalni vetar 

Takođe poznat kao ,,queef", to je termin koji opisuje oslobađanje vazdušne bešike iz vagine. Obično se dešava tokom vežbanja ili penetrativnog se*a kada u vagini ostane malo vazduha, koji se izbacuje uz zvuk sličan vetru iz creva. Vaginalni vetar je česta pojava i nema štetnog ili opasnog uzroka ili posledice.  

Pucketanje u ramenu 

Ako vaše rame proizvodi zvukove kada posegnete za visokom polici, možda je u pitanju zapaljen zglob. Ponavljajući pokreti iznad glave poput brisanja prašine sa visokih polica mogu dovesti do upale burze, male vrećice ispunjene tečnošću koja se nalazi u ramenu, što rezultira zvukom pucanja. Zvuk obično nestaje sam od sebe, ali ako ga prati bol, to može ukazivati na pucanje hrskavice duž ramene šupljine, u tom slučaju treba posetiti ortopeda. 

Zvonjenje u glavi 

Skoro svako iskusi tinitus ili zujanje u ušima u nekom trenutku svog života. Infekcije, veoma glasna buka i starenje mogu oštetiti dlačice u uhu koje stimulišu puž da šalje signale u mozak čak i kada nema zvuka. Problem obično nestaje sam od sebe, ali ako fantomski zvuk traje duže od dva dana ili osećate i bol, posetite lekara koji će vas testirati na infekciju ili neurološke probleme. 

Zviždanje u nosu 

Zviždanje u nosu može biti prava smetnja, posebno ako zvuk počne pre spavanja. Obično je to znak opstrukcije protoka vazduha, što može značiti da višak sluzi oblaže nosne prolaze. Dekongestiv za prehladu ili antihistamin za alergije može pomoći u čišćenju nazalnih prolaza i ublažavanju zviždanja. Posetite lekara ako čujete takav zvuk nakon povrede nosa, jer bi to mogao biti znak pukotine u hrskavici između nozdrva.

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Svakog dana doručkovala je 3 jaja Ovo su rezultati 🍳 #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading