Mislila sam da imam rak materice: Njen čaršav je bio natopljen krvlju, odmah je pomislila na najgore, a istina je apsolutno šokirala

Vesti 03.09.2024 10:43 0

Kako bi lakše izašla na kraj sa simptomima, počela je da uzima hormone i suplemente magnezijuma, K2 i vitamina D, a u ishranu je uvela više zdravih masti i zelenog lisnatog povrća...

žena

Shutterstock

Điđi Gerencer iz Kanade se probudila i zatekla svoj čaršav natopljen krvlju. Mislila je da ima rak grlića materice jer je imala samo jednu menstruaciju u poslednje tri godine i bila je veoma lagana. Otišla je u bolnicu gde su joj uradili biopsiju da bi je testirali na rak. Utvrđeno je da nema raka, ali da ima manje poznat simptom menopauze - obilno krvarenje pre nego što menstruacija nestane zauvek.

Kada je Điđi Gerencer (58), tada 53, stigla u bolnicu, lekari su bili zabrinuti zbog obilnog krvarenja i poslali su je na biopsiju - gde je uzet mali uzorak tkiva da bi se proverilo da li je tkivo kancerogeno. Dve nedelje kasnije, ćelije raka nisu pronađene i ginekolog joj je objasnio šta se dogodilo.

,,Ginekolog mi je rekao da je to što mi se desilo veoma neobično, ali ne i nemoguće. Imala sam poslednje obilno krvarenje. Objasnio mi je da se to dešava ženama kada im ostane nekoliko jajnih ćelija nakon što se menstruacija uspori i da je vrlo verovatno da više nikada neću imati menstruaciju i pet godina nakon tog događaja je nemam“, rekla je Gerencer, piše Dejli mejl.

ginekolog

Shutterstock

 

Sećala se kako je bilo zastrašujuće kada se probudila i videla kako krv šiklja iz nje. „Imao sam ukupno tri menstruacije u tri godine pre toga, ali nije bilo ništa ovako. Bilo je vrlo lagano krvarenje. Mislila sam da krvarim od nečega što je puklo u meni ili sam bila ubeđena da imam rak grlića materice.

Tri godine pre epizode ​​obilnog krvarenja, Gerencer je bila u perimenopauzi, imala je slabe menstruacije, a intervali između njih su bili sve duži i duži. U perimenopauzi se borila sa intenzivnim napadima besa i anksioznosti, boleli su je zglobovi, patila je od nadimanja i stalno je imala valunge.

nadimanje

Shutterstock

 

Uz sve to osećala je i uznemirenost. Kako bi lakše izašla na kraj sa simptomima, počela je da uzima hormone i suplemente magnezijuma, K2 i vitamina D, a u ishranu je uvela više zdravih masti i zelenog lisnatog povrća. 

Lekari tvrde da takvi periodi nisu dovoljno jaki da bi potopili čaršave, ali žene moraju da menjaju uloške ili tampone na svakih sat-dva. Iako je u ovom slučaju krvarenje bio simptom perimenopauze, obilno vaginalno krvarenje je takođe uobičajen znak upozorenja za rak grlića materice. To takođe može biti znak upozorenja za rak endometrijuma. Žene u menopauzi treba da se konsultuju sa lekarom ako dožive vaginalno krvarenje. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading