Rak debelog creva pogađa i mlade, uzroci nepoznati: Ovo su simptomi zbog kojih odmah treba da se javite lekaru

Nedeljko Tišanović Vesti 02.09.2024 21:26 0

Pažljivo osluškujte vaš organizam...

stomak

Shutterstock

Brojne studije iz razvijenih zemalja pokazuju da je učestalost karcinoma debelog creva u poslednjih 30 godina porasla za 50% među osobama u tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama. Ovaj podatak je posebno zabrinjavajući jer je kolorektalni karcinom, odnosno rak debelog creva i rektuma, u Srbiji glavni uzrok smrti od karcinoma kod oba pola, a svake godine se dijagnostikuje kod oko 4.500 ljudi.

Doktorka Jelena Petrović Šunderić, kolorektalni hirurg na Prvoj hirurškoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, navodi da uzrok ovog povećanja nije potpuno jasan.

Međutim, primećuje se da je rak debelog creva bio ređi među generacijama rođenim pre 1960. godine.

Razloge većeg broja obolevanja među mladima treba tražiti i u činjenici da u poslednjih 30 godina epidemiološki podaci se vode pedantnije, redovno se ažuriraju, a istovremeno imamo bolju dijagnostiku i činjenicu da mlađi ljudi odmah po pojavi prvih simptoma traže lekarsku pomoć.

Pojava krvi u stolici jeste jedan od alarma za uzbunu, ali to ne mora biti jedini simptom.

Na ovaj karcinom treba posumnjati i kod neželjenog gubitka telesne težine, kao i zbog neredovnih stolica napominje doktorka. 

Iako se karcinom debelog creva kod mlađih osoba obično otkriva u ranom stadijumu jer se često javljaju lekaru na vreme, postoje slučajevi gde se bolest širi i gde se razvijaju metastaze.

Rani stadijum karcinoma debelog creva podrazumeva da karcinom nije zahvatio dublje slojeve kolona i da nije dao metastaze na drugim organima. Ipak, u praksi sam videla pacijenta koji je sa 35 godina imao karcinom debelog creva sa metstazama na jetri, a istovremeno se na klinici kada i on lečio i njegov otac od iste bolesti. Međutim, genetska predispozicija ne mora da bude ključna, jer imali smo i pacijente mlađe od 20 godina sa ovim rakom koji u porodici nisu imali obolele.

Ovaj zabrinjavajući zdravstveni trend zbunjuje lekare širom sveta, jer od karcinoma debelog creva obolevaju i osobe koje se zdravo hrane i rekreiraju.

—  Ne bi trebalo zaboraviti da na razvoj bolesti ne utiču samo brza i industrijska hrana, već i zagađenje vazduha i vode —  kaže dr Petrović Šunderić, ali ističe da tačan uzrok nije moguće utvrditi, pišu novosti.rs

 

Bonus video:

Komentari (0)
Loading