Tri najbolje dijete za žene preko 50 godina: Namirnice pune proteina plus ubrzavaju metabolizam

Nedeljko Tišanović Vesti 02.09.2024 19:56 0

Ove dijete će preporoditi vaš organizam...

Dijeta

Shutterstock

U pedesetim godinama, telo prolazi kroz mnoge promene:

  • koža postaje manje elastična,
  • osećamo brži umor i potrebu za čestijim odmorom
  • neka hrana može izazvati nelagodnost.

Da bismo očuvali zdravlje, važno je prilagoditi ishranu novom načinu života i izbegavati masnu i prerađenu hranu. Preporučuje se da u ishranu uključimo namirnice bogate proteinima i vlaknima, kao što su riba, povrće, žitarice i fermentisane namirnice.

Evo tri dijete koje su posebno preporučljive za žene u pedesetim godinama:

1. Mediteranska ishrana

Mediteranska ishrana se izdvaja kao izuzetno zdrav izbor jer pruža sve neophodne hranljive materije i izbegava sastojke koji mogu usporiti metabolizam. Ova ishrana je bogata zdravim mastima koje koriste srce, a istovremeno je i ukusna i hranjiva. Uključuje voće, povrće, celovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove i seme, kao i zdrave masti.

2. Dijeta 16:8

Dijeta 16:8, ili povremeni post, može značajno pomoći u mršavljenju i poboljšanju metabolizma. U pedesetim godinama, kada se metabolizam usporava, ova dijeta može biti vrlo korisna. Ključ je u izboru 8-satnog perioda u kojem ćete jesti, na primer, od 12:00 do 20:00 ili od 10:00 do 18:00. Preostalih 16 sati se posti, uključujući noćni san, što olakšava post.

3. Atlantska dijeta

Iako je mediteranska ishrana i dalje najpreporučljivija, atlantska dijeta postaje sve popularnija. Ona je slična mediteranskoj ishrani, ali se više fokusira na namirnice bogate proteinima kao što su meso i mlečni proizvodi. Ova dijeta je pogodna za one koji ne mogu da se odreknu ovih namirnica. Dok mnogi planovi ishrane preferiraju morsku hranu, kvalitetni komadi mesa, poput piletine i teletine, takođe nude brojne zdravstvene prednosti kada se jedu u umerenim količinama.

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading