Štiti od virusa i hroničnih bolesti: Ljudi preko 50 godina treba da piju jedan važan vitamin, mnogima nedostaje

Vesti 29.08.2024 18:23 0

Unos određenih vitamina može pomoći u očuvanju zdravlja kostiju i kognitivnih funkcija.

senior

Shutterstock

Vitamini i minerali iz hrane pomažu u održavanju nivoa energije, jačanju imuniteta i smanjuju rizik od razvoja određenih hroničnih bolesti, ističe Kristofer Norman, negovatelj starijih osoba i član Nacionalnog veća za starenje SAD-a. Unos određenih vitamina može pomoći u očuvanju zdravlja kostiju, kognitivnih funkcija i vitalnosti organizma.

Jedan vitamin često nedostaje ljudima

Postoji gomila vitamina, a većinu unosimo kroz zdravu i uravnoteženu ishranu. Ali, jedan vitamin često manjka starijima od 60 godina, a ključan je za celokupno zdravlje. "Preporučujem vitamin D osobama starijima od 60 godina", kaže Norman.

Jedna studija iz 2023. pokazala je da jedna od pet osoba srednje i starije dobi pati od nedostatka vitamina D. To je problem jer on igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, pomažući telu da apsorbuje kalcijum. "Takođe, podržava rad mišića, što može pomoći u sprečavanju padova, i važno je za imunološku funkciju koja štiti od bolesti i infekcija na koje možemo postati osetljiviji s godinama", napominje Norman.

senior

Shutterstock

 

Najbolji prirodni izvori vitamina D

Vitamin D se u telu može povećati izlaganjem sunčevoj svjetlosti, ali i pojačanim unosom hrane u kojoj se nalazi taj vitamin. To je prvenstveno masna riba (losos, skuša i sardele), žumanca, mlečni proizvodi i žitarice obogaćene vitaminom D.

"Nekim ljudima možda treba veća količina vitamina D od preporučene, ako im je nivo tog vitamina u krvi nizak ili ako se preterano ne izlažu suncu. Zato je pre uzimanja ovog vitamina važno posavetovati se sa svojim lekarom", poručio je Norman.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading