Stručnjak za dugovečnost tvrdi: „Ako želite da živite duže, posle 50. godine pijte ovaj vitamin“

Vesti 16.06.2024 16:36 0

Vitamini imaju važnu ulogu u radu organizma, a doktor ističe jedan za osobe posle 50 godina.

žena

Shutterstock

"Odgovarajući unos vitamina može pomoći u prevenciji hroničnih bolesti, poboljšati telesne i kognitivne performanse i opšte zdravlje, što zajedno doprinosi dužem", kaže doktor Kevin Kuk, stručnjak za dugovečnost i rad mozga sa klinike „Aviv“ na Floridi.

Vitamin za dug i zdrav život

S godinama raste rizik od hroničnih bolesti, a dr Kuk kaže da unos dovoljne količine jednog  vitamina nakon 50. godine može biti od velike pomoći, iako ga mnogi ne unose dovoljno. To je vitamin D, za koji dr Kuk kaže da je izbor broj jedan za ljude starije od 50 godina.

"Vitamin D ključan je za održavanje zdravlja kostiju, jačanje imuniteta i smanjenje upala. Dokazano je da vitamin D pomaže kod depresije, povećanja testosterona, zdravlja kostiju, zdravlja mozga, poboljšanja raspoloženja", tvrdi doktor.

žena

Shutterstock

 

Istraživanja su to potvrdila

Da je vitamina D važan za ljude posle 50 godina nije samo mišljenje dr Kuka. Studija iz 2023. potvrdila je da je 20 posto sredovečnih i starijih osoba u SAD-u imalo manjak vitamina D, što je povećalo njihov rizik od smrtnosti usled ostalih uzroka.

Studija iz 2022. godine, urađena u Kini sa osobama od 60 do 113 godina, otkrila je da je kod ljudi koji nemaju nedostatak vitamina D, manji rizik od smrti. Razlika je bila posebno uočljiva kod žena.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading