Čuveni kardiolog upozorava: Ako želite duže da živite, prestanite da jedete dve vrste mesa

Slobodanka Ćorić Vesti 12.08.2024 16:31 0

Određene vrste mesa mogu štetno uticati na zdravlje srca i doprineti debljanju

meso

Shutterstock

Zdrava ishrana igra ključnu ulogu u promovisanju dugovečnosti, sa naglaskom na uravnoteženoj ishrani koja podržava opšte blagostanje. Iako su proteini važna komponenta svake dijete, obezbeđujući elemente za obnovu mišića, tkiva i različitih telesnih funkcija, nisu svi izvori stvoreni jednaki.

Određene vrste mesa mogu štetno uticati na zdravlje srca i doprineti debljanju. Kardiolog i kardiotorakalni hirurg, dr Bhaskar Semita, upozorio je na dve takve vrste mesa.

1. Prerađeno meso

Prerađeno meso je deo mnogih dijeta, ali je puno štetnih sastojaka. „Ovo uključuje slaninu, kobasice, viršle i razne delikatese“, kaže dr Semita za SheFinds.

Visok nivo natrijuma, zasićenih masti i konzervansa u prerađenom mesu može značajno povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Redovna konzumacija prerađenog mesa povezana je sa većom incidencom srčanih bolesti i moždanog udara, što ga čini hranom koju treba izbegavati ako želimo da očuvamo zdravo srce i produžimo život.

2. Crveno meso

Crveno meso se često konzumira zbog bogatog ukusa i visokog sadržaja proteina. „Ipak, konzumiranje velikih količina crvenog mesa može povećati rizik od srčanih oboljenja zbog visokog sadržaja zasićenih masti“, upozorava kardiolog.

Iako povremena konzumacija možda ne predstavlja značajan rizik, redovne i velike porcije mogu dovesti do višeg nivoa holesterola i povišenog krvnog pritiska, a oba su faktori rizika za srčana oboljenja. Umerenost je ključna, a ograničavanje unosa se preporučuje za unapređenje zdravlja i dugovečnosti srca.

Komentari (0)
Loading