Najstariji član ima 109 godina: U ovoj porodici svi dugo žive, a svaki dan jedu isto jelo koje Srbi obožavaju!

Vesti 07.08.2024 16:26 0

Naučnik koji istražuje dugovečnost ljudi, objavio je šta jede porodica u kojoj svi dugo žive.

porodica

Printscreen/Instagram

Najviše stogodišnjaka ima među stanovnicima plavih zona, a to su područja u Italiji, Grčkoj, Japanu, Kostariki i Americi, gde ima najviše stogodišnjaka. Istraživač Den Batner godinama proučava navike dugovečnih ljudi, a objavio je šta jede najdugovečnija porodica na svetu.

Svaki dan jedu isti ručak

Porodica Melis sa Sardinije drži svetski rekord u dugovečnosti. Godine 2012. oborili su svetski rekord. Devetoro braće i sestara zajedno imaju 861 godinu. Najstariji član porodice ima 109 godina. Zanimljivo je da svaki dan jedu potpuno isti ručak koji se sastoji od minestrone supe (pravi se od tri vrste pasulja), hleba od kiselog testa i čaše crnog vina. Ovaj obrok je tipičan za ljude koji žive u plavim zonama jer se sastoji od integralnih namirnica biljnog porekla.

porodica

Printscreen/Instagram

 

Pasulj i hleb od kiselog testa za dug život

"Ljudi koji žive najduže i najzdravije svakodnevno jedu pola šoljice do šoljicu pasulja. Osim toga, minestrone supa je bogata povrćem, što takođe doprinosi dugovečnosti", tvrdi dijetolog Samanta Kaseti. "Prirodno fermentisani hleb od kiselog testa ne stvara nagle skokove šećera u krvi kao beli hleb, što pomaže u održavanju zdravijeg nivoa šećera u krvi. Vremenom, visok nivo šećera u krvi može doprineti insulinskoj rezistenciji i dijabetesu tipa 2", kaže dijetolog.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading