Neočekivani simptom dijabetesa: Promena u ustima na koju niko ne obraća pažnju može da ukaže na povišen šećer

Vesti 05.08.2024 12:52 0

Doktor upozorava da jedna neobična promena u ustima može da bude znak šećerne bolesti.

žena

Shutterstock

Dijabetes se može prepoznati nizom simptoma, od zamućenog vida do učestalog mokrenja i osećaja žeđi, ali retko ko zna da je jedan od simptoma šećerne bolesti loš zadah.

Voćni miris daha

"Iako je neuobičajen, neprijatan voćni miris daha je ozbiljan znak dijabetesa", kaže dr Ričard Kalderone, internista. To može biti znak dijabetičke ketoacidoze, potencijalno po život opasnog stanja koje se događa kada telo počne previše brzo da razgrađuje masti, a krv postaje previše kisela. Simptom se češće javlja kod osoba s dijabetesom tipa 1, ali doktor kaže da se može javiti i kod osoba s dijabetesom tipa 2.

žena

Shutterstock

 

Zašto se javlja?

"Nemaju svi s dijabetesom loš zadah, poznat i kao halitoza", kaže doktor. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se loš zadah javlja kod dijabetičara. Prvo, oni su izloženi većem riziku od bolesti desni, kao što su gingivitis ili parodontoza. Istraživanja pokazuju da oko trećine bolesnika s dijabetesom ima bolesti desni.

"Visok nivo šećera u krvi može dovesti do prekomerne količine šećera u pljuvački, što hrani bakterije u ustima, podstiče nakupljanje plaka i potencijalno uzrokuje bolesti desni i karijes. To takođe može dovesti do neprijatnog daha", napominje doktor. "Obično je loš zadah kod dijabetesa tipa 2 simptom nekontrolisanog dijabetesa", poručuje doktor. Postoje situacije u kojima neprijatan dah nije znak ozbiljne bolesti, već samo suvih usta. U svakom slučaju, ako potraje, važno je potražiti savet lekara.

Bonus video:

 


 

 

Komentari (0)
Loading