Grejp je voće specifičnog ukusa, ima specifičan slatko-kiseli ukus, zbog čega ga neki ljudi vole više, a neki smatraju da je ukus preterano neobičan. Istina je da se neke sorte se razlikuju po boji i hranljivim vrednostima, ali svi su dobri za zdravlje i liniju.
Najpopularniji je crveni grejp, koji se smatra najzdravijim zbog visokog sadržaja vitamina C, likopena i karotenoida.
Žute i zelene sorte su manje poznate, s blažim ukusima – žuti su kiselkasti bez gorčine, dok su zeleni slatko-kiseli. Iako mnogi smatraju da su ukusniji, imaju nešto manju nutritivnu vrednost.
Grejp je bogat vitaminima, mineralima i drugim hranljivim sastojcima
Izvrstan je izvor vitamina C, koji podržava imunološki sistem. Pulpa jednog grejpa može osigurati više vitamina C od preporučene dnevne doze, kao i trećinu preporučene dnevne doze beta-karotena. Takođe sadrži vitamine B i kalijum.
Osim vitamina i minerala, grejp sadrži flavonoide, koji se uglavnom nalaze u kori, semenkama i beloj opni grejpa. Prednost je ta što flavonoidi imaju antibakterijska, antigljivična i antikancerogena svojstva.
Ovaj jednostavni, okrugli plod mnogi nazivaju superhranom
Ima svojstva koja ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i povećavaju osećaj sitosti. Prema istraživanjima, može zaštititi od raznih bolesti, kako piše Healthline.
Odlično deluje na srce, snižava loš holesterol i krvni pritisak, čime smanjuje rizik od ateroskleroze. Grejp je idealan i za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks i malo kalorija.
Prednosti vode s grejpom
Sok od grejpa hidrira organizam, što je važno ne samo tokom vrućina, već i kod mršavljenja. Zahvaljujući vlaknima, ubrzava probavu, reguliše rad creva i pomaže u čišćenju organizma od toksina.
Možete piti vodu s grejpom nekoliko puta dnevno, posebno pre jela.
To će vam dati osećaj sitosti jer vlakna iz grejpa pune želudac, pa ćete unositi manje kalorija.
Osim toga, konzumiranje ovog napitka između obroka smanjuje potrebu za nezdravim grickalicama.
Još jedna prednost vode s grejpom je smanjenje naglih skokova nivoa glukoze u krvi, što sprečava napade gladi i prejedanje, a time i nakupljanje masti.
Ovaj napitak je "ligh"' - 100 grama grejpa sadrži samo 42 kcal
Napravite napitak - narežite grejp na kriške, prelijte ga vodom i lagano pritisnite kako bi ispustio sok. Ili ga možete iscediti direktno u čašu i dodati vodu.
Sok možete aromatizovati ruzmarinom, svežim grančicama ili listićima mente te dodati led.
Bonus video: