Čest je tokom leta, a svi ga ignorišu: Simptom koji se javlja u vrelim danima može biti znak dijabetesa

Vesti 24.07.2024 12:10 0

Jedan simptom može da ukaže na ozbiljno oboljenje, a retko ko obraća pažnju na to, jer se često javlja u vrelim letnjim danima.

žena

Shutterstock

Dijabetes je ozbiljno zdravstveno stanje koje nastaje zbog visokog nivoa šećera u krvi. Dešava se da ljudi dugo imaju ovo oboljenje, a da i ne znaju. Jedan čest simptom dijabetesa lako se može zanemariti kao posledica visoke letnje temperature.

Najčešći simptom dijabetesa

Engleska Nacionalna zdravstvena služba ističe da je preterana žeđ upozoravajući simptom za dijabetes. Nastaje zbog nakupljanja viška glukoze u krvi. Posledično, bubrezi moraju više da rade kako bi filtrirali višak šećera.

žena

Shutterstock

 

Ako bubrezi ne mogu dovoljno brzo da ga apsorbuju, višak šećera završava u urinu, izvlačeći tečnost iz telesnih tkiva, što dovodi do dehidracije i žeđi. Visok nivo šećera u urinu uzrokovan dijabetesom takođe može rezultirati slatkim ili voćnim mirisom urina. Povišen šećer dovodi do dehidracije, podstičući osobu da konzumira više vode i posledično češće mokri.

Ostali simptomi

Rano prepoznavanje simptoma dijabetesa omogućava brzu lekarsku pomoć o kontrolu oboljenja. Iako ne postoji lek za dijabetes, dostupni su tretmani za ublažavanje simptoma. Ostali znakovi dijabetesa na koje treba obratiti pažnju uključuju: hroničan umor, gubitak kilograma bez držanja dijete, svrab na određenim delovima tela, posekotine i rane sporije zarastaju i vid je zamagljen.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading