Jedemo ih svako jutro, a nismo ni svesni koliko nam škode: Evo koje namirnice treba pod hitno izbaciti

Tatjana Badarević Vesti 20.07.2024 08:29 0

Doktorka otkriva koje 2 namirnice štete crevima, a većina ih redovno konzumira.

namirnice

Shutterstock

 

Neke namirnice pridonode zdravlju creva, dok druge mogu štetiti probavi, uzrokujući nadutost, probavne smetnje i stalne upale.

Takva hrana koja šteti zdravlju creva takođe usporava metabolizam i time pogoršava debljanje. Američka dijetetičarka i nutricionistkinja Ebi Grim izdvojila je 2 namirnice za koje svi misle da su zdrave, a štetne su za creva.

Žitarice sa veštačkim zaslađivačima

Kako bi poboljšali ukus, mogu poremetiti ravnotežu crevnih bakterija i naštetiti zdravlju creva. Osim toga, nutricionistkinja sugeriše da konzumiranje veštačkih zaslađivača može ometati prirodnu regulaciju apetita u telu i potencijalno pridoneti povećanom unosu kalorija, a time i debljanju.

namirnice

Shutterstock

 

 

Voćni jogurti

Jogurti koji sadrže šećer mogu štetno delovati na creva, jer uzrokuju nadutost i probavne smetnje. Preterani unos šećera može poremetiti ravnotežu crevnih bakterija i dovesti do upale.

"Mnogi jogurti imaju previše dodanog šećera, što premašuje preporučeni dnevni unos. Višak šećera podstiče rast štetnih crevnih bakterija, što dovodi do upala, nadutosti i probavnih problema. Određeni jogurti sadrže veštačke zaslađivače, za koje studije pokazuju da potencijalno mogu poremetiti sastav crevne mikroflore i tako pridonose debljanju", ističe doktorka.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading