Neuspojava o kojoj se ne priča: Žene tokom menopauze mahom izbacuju ovaj predmet iz ormara, doktor objašnjava zašto

Vesti 19.07.2024 10:22 0

Mnoge žene su svedočile da su, nakon što su nekada bile proporcionalne, u svojim četrdesetim iznenada bile prinuđene da odustanu od grudnjaka...

žena

Shutterstock

Menopauza je vreme mnogih promena, a mnoge žene primećuju jednu promenu o kojoj se ne priča, a to je jedna od onih stvari koje žene mogu da dožive tokom ove tranzicije srednjih godina.

Dok je ispustila još jedan predmet na pod spavaće sobe, ćerka Sofi je zbunjeno pogledala svoju majku, Anđelu Epštajn, koja je prebirala po ormarima da bi se rešila odeće koju ne nosi, piše Dejli mejl.

„Stvarno želiš da se rešiš svih ovih stvari?" upitala ju je njena ćerka. Gledala ju je u neverici dok je u ruci držala haljinu. To nije jedini odevni predmet koji je Anđela odbacila tokom ove nemilosrdne selekcije. Bila je gomila odeće, od kraljevsko plave haljine, ukrašene pozlaćenim kaišem sa zvezdama, koju je nosila na porodičnom venčanju, do žute haljine na dugmad sa belim ružama koju je nosila na mnogim letnjim zabavama, do prelepa tamnoplava karirana košulja i omiljeni džemper, objasnila je Anđela.

Zašto je morala da se oslobodi svoje omiljene odeće? Jednostavno rečeno, njeno rastuće sredovečno poprsje više ne staje u njih. Tokom proteklih pet godina, veličina njenog grudnjaka se povećala sa uredne C šolje na prilično nepoželjnu E, iako su njeni bokovi i struk ostali isti.

Mnoge žene su svedočile da su, nakon što su nekada bile proporcionalne, u svojim četrdesetim iznenada bile prinuđene da odustanu od grudnjaka i izaberu mnogo veće. 

brus

Shutterstock

 

Da li žene mogu povećati grudi tokom menopauze? Iako tokom menopauze, žensko telo ima mnogo manje estrogena, hormona koji obično utiče na rast grudi, i nema smisla da žene dobijaju veće grudi, to se ipak dešava mnogima, kaže Meri Džejn Minkin, doktor medicine, klinički profesor akušerstvo i ginekologiju i reproduktivne nauke na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jejl. 

Nedavno istraživanje je pokazalo da je jedna od pet žena iskusila povećanje grudi nakon menopauze. Da, dojke se menjaju sa „PROMENI“. Kada nivo estrogena padne, tkivo dojke postaje manje gusto i više masno. I pored toga, tu je i činjenica da su dojke sve osetljivije na debljanje kako starimo, jer se uspavani mlečni kanali smanjuju i zamenjuju ih salo. 

Ali to nije sve, veća poprsja u srednjim godinama su sklonija opuštanju jer koža gubi elastičnost, a kolagen koji sprečava opuštanje brzo se smanjuje. Ova opuštenost čak ima i medicinsko ime - ptoza dojke. Žena sa teškim grudima može videti da joj bradavice padaju za 2,5 cm. Da, dobro ste pročitali. Pored toga, masnoća dojke je izuzetno otporna na ishranu i vežbanje: kada je tamo, neće se pomeriti. Ili je barem veoma teško otarasiti se. 

žena

Shutterstock

 

Sve ovo donekle objašnjava zašto mnoge žene u pedesetim godinama počinju da nakupljaju masno tkivo oko grudi, iako ga ranije nisu imale.

Što se tiče Anđele, iznenadno oticanje grudi u ovom periodu njenog života predstavlja izazov za nju. „Na mlađoj ženi to može izgledati seksi, ali ja samo izgledam kao starica sa velikim grudima. Moj dobar prijatelj je rekao – „Imam 54 godine i ne želim da ljudi gledaju moje grudi samo zato što“ samo – rekla je Angela. 

„Čak i ako pokušam da ignorišem svoje velike grudi u ovim srednjim godinama, na to me podsećaju prijatelji koje srećem i vidim koji su u istoj situaciji“, dodala je ona.

Pa šta da se radi o tome? 

Anđela je objasnila da su dobri potporni grudnjaci prilično skupi, a što se estetskih zahvata tiče, jednostavno nije osoba koja bi se odlučila za plastičnu hirurgiju. Stoga je odlučila da je jedino rešenje skretanje pažnje i kompromis. 

Postoje vežbe koje se fokusiraju na jačanje mišića grudnog koša i leđa koje će, umesto smanjenja veličine, pomoći da poboljšate vaše držanje, pružite bolju podršku vašim grudima i ublažite svaku nelagodnost. To je jedna od opcija o kojoj svakako treba da razmislite jer, između ostalog, svaka vežba može dobro da utiče na vaše zdravlje.

žena

Shutterstock

 

A tu su i neki modni saveti poput onog koji je preporučila dizajnerka Amanda Vejkli – „odlučite se za široke ili V-izreze, pokazujući više svog vrata i izdužujući svoje proporcije. Naglasite te obline, nemojte ih sakriti!“ Najvažnije je da uživate u svom telu!“, dodala je ona. 

Ali Anđela nema hrabrosti da istakne svoje atribute, pa je jednostavno prihvatila novu realnost svojih srednjih godina, oslobodila se preuske odeće i odlučila se za lepršave majice i široke košulje u kojima i dalje može biti i atraktivna i moderna. . 

Mnoge promene na dojkama su normalan deo procesa starenja, ali ako vam promene u tkivu dojke zaista smetaju, možda biste želeli da razmislite o estetskoj hirurgiji koja može da vrati punoću grudi. Obavezno imajte na umu da su ove promene na grudima normalan deo starenja i da ih ne morate lečiti, samo ih prihvatite! 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading